Food & Health

Влиянието на глутена в съвременния живот

Бих искала да ви запозная с един от бичовете на 21 век, свързани с храненето.

IMG_20160221_121312

И как всъщност древността е ключът към решението на този проблем.

Докато много от вас са запознати и дори страдат от глутенова непоносимост, други изобщо не подозират за съществуването и. И това е съвсем нормално – симптомите са толкова често срещани, като например чувство на умора, чести промени в настроението и анемия, че би ни било трудно да оприличим състоянието си като непоносимост към глутен. Ето и няколко важни съвета за това как да се справим с него.
В началото споменах за древността и нека сега ви разкрия какво се крие там. Глутенът се среща най-често в зърнените култури. Накратко, ако изберем това, с което са се хранили хората векове назад, ще направим огромна услуга на нашето здраве. A това са именно елда, амарант, киноа и просо. Тези, които трябва да избягваме пък са пшеница, ръж, спелта, ечемик и за някои и овес.
Най-голямата трудност е да спрем храните, с които сме свикнали най-много като пица, хляб, паста, сладкиши и зърнени закуски. Но и тук всичко зависи от брашното, от което е направено любимото ястие, здравословните алтернативи са много, а изненадващите им вкусове ще разкрият много нови усещания пред вас. Нека изброя и някои от тях: бадемово, кокосово, оризово, нахутено, царевично, ленено и още много други.

IMG_20160221_121146

Веднъж премахнали глутена от своето меню ще видите резултати още в първите месеци, но за пълно изчистване трябва време, а дотогава опитвайте нови вкусове и рецепти. И най-важното приемете всяко нещо не като изпитание, а като път към една по-здрава ваша версия.

Healthy Life! Happy Life!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.