Travel

Моите 5 любими места от лятото

Още в началото на пролетта с моя приятел решихме тази година да пътуваме повече и то най-вече из България. Винаги съм обичала да пътувам, но смятаме, че съм видяла твърде малко от собствената ми страна. И така от началото на пролетта обиколихме доста места и дори не сме ги броили, но пък имаше дни, в които успявахме да посетим три-четири места, ако ме питате как и аз не знам, но може би се дължи на добро планиране и силно желание.

За някои от тях съм писала вече тук, за други предстои. Сега ще се фокусирам само върху летните ни дестинации и ще споделя моите 5 най-любими места от това лято. Ето ги и тях:

1. Седемте Рилски езера – за него вече разказах в предишна статия. Затова само ще кажа за пореден път, че това място може да се конкурира по красота и природни забележителности на хиляди далеч по-познати места по света. Всяка крачка там те оставя без дъх, чувствах се взе едно съм в картина, един шедьовър. Гледката от върха към всичките езера е един от най-невероятните моменти в живота ми.

2. Язовир Въча – влюбих се в това място още минала година, когато се отправих към едно приказно място – село Ягодина. Признавам си за първи път навлизах в дълбините на Родопите и не можех да се нарадвам на красотата, която ме заобикаляше. Тази година решихме освен да повторим пътуването до Ягодина да прекараме един уикенд на брега на Въча. Отново няма да влизам в детайли, които можете да прочетете в статията Лято на брега на Въча, но ако искате наистина да забравите за света и ежедневието определено се отделете няколко дни за да отседнете на брега на това невероятно място. Всичко, което ви заобикаля е планината и язовира, чувате само птиците и вятъра и сякаш времето е спряло.

3. Местност Буджака, Созопол – Началото на септември решихме да прекараме пет дни на нашето Черноморие два, от които на юг или по-точно в местността Буджака. Да си призная честно за първи път чувах за нея. А когато отидохме там се запитах Защо?. Невероятно място, на мен просто ми навя съвсем различно усещане от претъпканите южни курортни градчета. И още от сега знам, че следващата година ще си отделим повече дни, за да и се насладим. Гледката от повечето хотели или вили там просто спира дъха, а и ти носи усещането за спокойствие и пак ще кажа не приличаше на повечето курортни места по Черноморието. Разхождахме се по скалните брегове, които бяха на пет минути от вилата ни, където морето беше кристално чисто и толкова синьо.  А изгревите и залезите бяха просто вълшебни. Локацията е страхотна и за плажуване на Градина или Смокиня, и за разходки в Созопол.

4. Нос Калиакра – най-красивата морска вода, която съм виждала в България. Прекарахме три дни на северното Черноморие, което за всички тези години не бях посещавала и толкова много съжалих. Разходката ни из Калиакра беше изумителна. Безкрайно море, синьо-зелена и тюркоазена вода и повече от седемдесет метрови скални брегове те карат да настръхващ при всяка крачка. Това място уви не бих могла да го опиша, просто трябва да се посети.

5. Село Тюленово и залив Болата – моят номер пет са две места. Брегът край Тюленово е уникален с кристалната си вода, пещерите и невероятните скални форми. Това място е недокоснато от човешка ръка, там цари безвремие и невиждана красота. Болата е уникално красив черноморски залив. Прекрасно съчетание на планина, пясък и море! Прекараните там няколко часа ме върнаха към детството ми и ме накараха наистина да се почувствам “на море” в истинския смисъл на думата.

Това бяха моите пет любими летни кътчета! Едно невероятно лято, в което очите ми видяха толкова много красота и днес пиша тези редове, като един по-щастлив човек!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.