Ако сте прочели миналата ми публикация „Mоето 6 месечно фитнес предизвикателство“, то вече знаете, че от почти два месеца полагам усилия да тренирам редовно и да спазвам стриктен хранителен и тренировъчен режим.

В предишната ми публикация ще откриете повече за нещата, които трябва да направим/знаем преди да започнем да тренираме. В нея споделих, че това да отделиш време в забързаното ежедневие, е най-трудното нещо. Но ако вече сте се преборили с това и тренирате успешно, то следващото нещо, с което се сблъсках аз, а вярвам и много други хора е загубата на мотивация или как да не я губим.

Моите 5 съвета как да не губим мотивация, когато тренираме:

  • Инструктор

Инструкторът влияе много върху мотивацията ви. Човекът, който стои до теб и не ти дава да направиш с пет коремни преси по-малко, просто защото си мислиш, че не можеш повече от това. Или този човек, който ти казва: “Помниш ли първия път, когато дойде, не можeше да вдигнеш 5кг, а днес…“ Важно е поне в началото наистина да имаш инструктор, който освен да те мотивира с думи и действия, ще те научи и как правилно да изпълняваш упражненията, което допълнително ще те мотивира. Така ще се чувстваш по-комфортно, когато тренираш във фитнеса и знаеш какво правиш.

  • Сам/с приятел

Изберете кой е вашият начин да тренирате. Сам или с приятел? И това ще бъде вашата мотивация, ако не желаете да говорите с някой докато тренирате или да сравнявате вашите резултати с неговите, то ходете сами. Така няма да се разсейвате и целият ви фокус ще бъде върху тренировката. Но ако не желаете да се подвизавате сами във фитнеса и искате още някой, който ще извървява същия път, поканете приятел да тренира с вас. Аз определено съм от хората, които обичат да тренират сами и да се отдадат изцяло на тренировката.

  • Възнаграждавайте се

Нямам предвид с голямо парче торта, хаха. Но възнаграждаването след тренировка е страхотен метод, който ти казва браво! Свърши страхотна работа, заслужаваш го. Аз определено съм привърженик на този метод за мотивация. Ето няколко от моите „възнаграждения“ – всякакъв вид СПА глезотии ме карат да се насладя на времето след тренировка и да възнаградя както себе си, така и цялото ми тяло. Съветът ми е да изберете фитнес със СПА център към него, за да можете веднага след тренировка да получите своята награда. Фитнесът, в който тренирам аз, Pulse Fitness & SPA, разполага с чудесно СПА и масажи и това наистина се превърна в любимото ми занимание след тренировка. Друго, с което обичам да разпускам след тренировка, е хубава вечеря с приятели навън или пък да се насладя на някое по-екзотично и различно смути като това, рецептата закоето можете да намерите тук.

  • Намери идол и вдъхновение

Тъй като сме в месеца на Victoria Secret, тук е мястото да кажа, че всички перфектно изглеждащи жени полагат усилия, за да поддържат формата си. Дори тези прекрасни ангели тренират ежедневно, за да изглеждат по този начин. Намерете своя „идол” и обект, от който да черпите постоянно мотивация и вдъхновение. Тъкмо сред моделите и аз намерих едно от моите вдъхновения. Izabel Goulart е може би един от най-спортуващите модели в световен мащаб и човек, който наистина истински харесва спорта и участва в много маратони. Също така можете да намерите и много кратки видеа в нейния инстаграм профил ( https://www.instagram.com/izabelgoulart/)  на упражнения, които тя прави. Вдъхновението и мотивацията вървят ръка за ръка и точно затова открийте вашето.

  • Мини предизвикателства и/или по-дългосрочни

Всеки път, в който направите всички серии и знаете, че не можете повече, си дайте мини предизвикателство и направете още една серия или всеки път на пътеката изтичвайте с още 200-300…400 метра повече. Малките победи над нас самите ни карат да се чувстваме по-уверени. Аз се старая често да си давам точно такива малки предизвикателства, от които после се чувствам наистина в пъти по-доволна от себе си. 

  • Заменете слушането на музика по време на тренировка с мотивираща аудио книга

Всъщност е добър метод да слушате мотивиращи книги или видеа от Youtube, които действат, както на самата ви тренировка, така и цялостно на начина, по който се чувствате.

Ако имате въпрси, свързани с предизвикателство, или идеи за други теми, които да засегна, можете да ми пишете!