Как се грижите за косата си през различните сезони? Моята коса изисква най-големи грижи точно през студените зимни месеци. Спазвайки всички описани съвети в предходната статия на тема: Нещата, които правя за дълга и здрава коса + всичко, което ще споделя сега са нещата, които поддържат косата ми здрава и жизнена.

Първо исках да обърна особено внимание на сушенето на косата. Ако през останалите месеци някак можем да се измъкнем от това, то през тези месеци е просто наложително да я сушим. Сами знаете постоянното сушене на косата колко много вреди нанася. Все пак има няколко съвета, които искам да споделя с вас, с които да направите сушенето на косата си по-безвредно, как да я сушите правилно и как да я предпазим от атмосферните условия.

  1. Не сушете косата си в момента, в който излезете от душа. Дайте и малко време, увийте я в кърпа и изчакайте излишното количество вода да попие в нея. Ако я сушите веднага само ще загубите време и ще увредите повече косата си.
  2. Използвайте термозащитен спрей. Той осигурява защита от топлината и външните агресори като UV лъчите. Както и предпазва косата през лятото и най-вече докато сме на плажа, по същия начин трябва да се отнасяме и към косата си зимата. Спреят, който аз използвам от скоро е Philip Kingsley Daily Damage Defence, който също така помага за по-лесното разресване, както и предотвратява наелектризирането, което знаете, че при носенето на половери и други вълнени дрехи определено вреди на косата, освен че разваля цялостния й вид.
  3. Тук е моментът да споделя и за шампоанa, който използвам. Той е от новата серия на Schwarzkopf Beology for frizzy hair. Действа в посока запечатване на външната обвивка на косъма и хвърчаща коса поради влажност на въздуха. Както и против наелектризиране на косата.
  4. Не сушете косата си на най-силната струя. Косата ви ще се изуши за почти същото време и ако е поставена на по-слабата струя. Ако искате да изправите косата и тя е по-непокорна и/или чуплива можете да приложите и по-силната струя, но когато просто искате да изсушите косата си и сте си оставили малко време да попиете водата с кърпа или да я оставите на въздух, то средната сила на сешоара ще ви е достатъчна.
  5. Моят трик за по-бързо сушене и повече обем е винаги да суша косата си като наведа главата си надолу. Така се суша много бързо, косата ми е подредена и има обем. Винаги сушете косата си от корените към краищата като движите сешоара надолу, за да не заплитате косата си и за да не бъде сешоарът на едно място и по този начин да изкарате всички по-къси косъмчета на показ, като започнат да стърчат.
  6. Когато сушите косата си с четка не насочвайте струята към скалпа си, така можете да го изсушите прекалено или да го изгорите, което пък да се прояви в неприятно лющене на скалпа. Затова не махайте със сешоара наляво и надясно или не го насочвайте към корените и скалпа, а на насочете струята навън към косата.
  7. Най-важното нещо при сушенето на косата си остава сешоарът, с който го правите. Колкото и техники и продукти да използвате, ако сешоарът “работи” срещу вашата коса, то няма да видите добър резултат. Сешоарът, който използвам аз е от прекрасната серия на Remington Keratin Protect. Tой разполага с пръстен с кератин и бадемово олио. Те се отделят в микроколичества по време на работа. Също така йонният генератор предпазва от наелектризиране на косата. Страхотно е, че към сешоара има два 7мм и 11мм концентратора за професионално оформяне, както и дифузер. Дифузер почти не използвам, но двата накрайника за струята са страхотни и много ми помагат при оформянето на косата. Определено косата ми е много гладка, здрава и жизнена след използване на сешоара, разбира се в комбинация с всички по-горе изброени съвети.

А сега време да споделя и няколко идеи за много лесни и ежедневни прически. От тях просто още веднъж ще разберете колко много всъщност държа на естествения вид на косата и изключително семплите прически. 

Ще споделя как оформям косата си с четка за една супер небрежна, но много приятна и стилна визия. 

Една идея за прибрана коса с леки вълни. И една прическа, която винаги ми се получава много добре, но в деня на снимките просто не беше един от тези успешни опити. Просто трябва да сушите косата си по-дълго или да спите с плитките, за да станат по-добре оформени къдрици.

Ето и трите прически:

Радвайте се на косата си, винаги полагайте грижа за нея и никога не се страхувайте да експериментирате с разнообразни прически!