Винаги, когато говоря за здравословен начин на живот, не пропускам да отбележа, че за мен начинът на хранене е едва малка част от него.

Трябва да обръщаме внимание и на редица други фактори като хората, които ни заобикалят, нашите мисли и емоции и не на последно място физическата активност, която извършваме.И ако така изброени тези неща нямат очевидна връзка, то аз бях много приятно изненадана, когато съвсем наскоро открих точно обратното.

Първи уроци по йога

Йогата винаги е била нещо, което съм искала да опитам, но по една или друга причина не съм го правила. Днес ще ви разкажа за моите първи уроци по йога, мястото, в което ходя и моята учителка.

Виняса флоу йога

И така след като разбрах разликите между различните стилове йога се реших на Виняса флоу йога. С какво e различна тя? Тя се различава с почти непрестанното движение и плавно преминаване от поза в поза. Именно затова и я избрах, защото исках нещо по-интензивно и различно, отколкото по-леко и спокойно.

Научих всичко това от Виолета, моят учител, в Yoga Vibe. След като тя ме запозна с различните стилове йога, аз бях доволна от направения избор…поне до сутринта след първия ни урок (хаха).

Как премина първият ми урок, какво почувствах и справих ли се изобщо?

На първия урок бях сигурна, че няма да мога да повторя нито едно от показаните движения. Но за моя изненада и успокоение се оказа точно обратното. Всъщност преходът от по-лесни към по-трудни пози сякаш ме подготвяше малко по малко с всяка поза за повече и по-сложни пози. Това, което наистина ме впечатли, е подходът на Виолета. Тя не стоеше пред нас, за да ни показва всяко движение, а всъщност се фокусираше върху всеки индивидуално, за да обясни, намести или поздрави някой. В самото начало по-трудно за мен се оказа това наистина да се фокусирам и да премахна от ума си всички прехвърчащи мисли. А вместо това просто да затворя очи и да вдишвам и издишвам. Затова ми помогна музиката, която беше подбрана, и насоките и думите на Виолета.

Към средата на урока не можех да повярвам, че съм изпотена и толкова силно съм натоварила тялото си. Но вече все повече успявах да стоя със затворени очи и да се фокусирам върху себе си.

Легни и се отпусни

Краят пък се оказа още по-хубав! Накрая заемаме Шавасана поза, в която лягаме по гръб и се завиваме с одеяло за 5-7 минути. Слушаме музиката и отпускаме цялото си тяло. След класа ни чака топъл чай и приятни приказки във фоайето на Yoga Vibe, което е безумно красиво, уютно и с толкова приятелска атмосфера. Студиото изцяло те предразполага да се отпуснеш и наистина да прекараш едни пълноценни и много приятни часове с прекрасни хора.

Чувствам се наистина спокойна, заредена и най-вече в пълна хармония!

Следващите ми посещения продължават да ме зареждат все повече. Индивидуалните уроци, които Виолета прави също така ме накараха да вникна още повече в самите пози, начин на дишане и да се свържа с тялото си. Единственото нещо, за което трябва да ви подготвя, е леката, или както при мен малко по-силна, мускулна треска след първите посещения, но пък наистина си заслужава.

Не знам за останалите стилове йога, но винася флоу йогата определено е моята. Тя е страхотно съчетание от медитация, леки и отпускащи пози с по-трудни и интензивни. И дори тези няколко минутки накрая са като едно мини СПА удоволствие.