В днешния блог пост ще ви споделя повече детайли около реализацията на нашата кухня. Получавам много съобщения свързани с нея и наистина бих искала в този пост да дам малко повече информация и да ви помогна със съвети и вдъхновение. Oще снимки и информация за нашия дом ще намерите в инстаграм профила ни jd.homestory

Как започна всичко…

Малко предистория. Преди около година и половина с Дани започнахме с ремонта на един от етажите на къщата, в която живеем в момента. Като ремонт е меко казано, защото етажът беше със стара дограма, на тухла и цимент. Иначе казано започнахме от нулата и малко преди празниците тази година приключихме с последната стая – кухнята.

Около цялото това мислене, бързане и т.н, не се сетих да заснема снимки на стаята във вида, в който беше. Но на тези снимки ще видите, че имахме още един малък прозорец, там където сега виждате кафемашината и шкафовете над нея. И горе долу как изглеждаха нещата в началото. Не исках да махаме този прозорец, но за жалост беше на неудобно място и не съвпадаше с плановете ни за помещението. Не беше и края на света, тъй като имаме остъклена врата към терасата и огромен прозорец, от който влиза много светлина и се разкрива прекрасна панорамна гледка (на снимките можете да видите красивата ни гледка от лятото). Едно от любимите ми неща в кухнята, а и във всички останали стаи, но за това ще говорим друг път.

Първоначалният ни план беше

В празната стая започнахме да мислим кое как би станало. Първоначално смятахме, да добавим и кът с диван в стаята. И след като премислихме добре преценихме, че с този кът ще си откраднем желаното и от двама ни място за трапезария, остров и повече шкафове и плот. И така оставихме стаята само с функциите ѝ на кухня и трапезария. Много се радвам за взетото решение. Тук е моментът да кажа, че стаята е отделно от хола, не е са едно общо пространство. Отначало бях много разочарована от това разположение. Но вече виждам плюсовете и съм доволна. Най-вече по повод това, че с Дани сме отделили място в хола, където сме поставили бюра и там работим. С оглед на това е много по-добре миризми и шум от кухнята да не развалят атмосферата в хола. 

Как избрахме фирмата, която да изработи кухненските шкафове

След това малко отклонение, продължавам с най-важната част, а именно избора на верига магазини/фирма, която да изработи кухненските шкафове. Още преди да започнем с плановете за кухнята с Дани бяхме и сме почитатели на кухните на Икеа, и всъщност си бяхме набелязали кухня от техния асортимент. Също така разгледах още хиляди онлайн магазини, както и на живо разгледахме кухните в Aiko. Бързо се отказахме от Аико, защото бюджетно нямаше как да се справим. Остана само идеята за Икеа, но когато финализирахме размера на кухнята около 7 метра и я сравнихме с размера на тази от Икеа и необходимостта от още механизми и други неща, цената на кухнята щеше да излезе в пъти по-висока. Така си дадохме сметка, че ще търсим по-малка частна фирма, която би ни отделила повече време, внимание и също така се надявахме и цената да бъде поне малко по-ниска от видяните до момента. За щастие една моя приятелка съвсем случайно ми сподели за майсторите, които впоследствие ангажирахме за направата. Най-хубавото беше, че още в началото, когато стаята беше само на тухла те дойдоха изслушаха нашите желания и идеи, те взеха размерите и ни дадоха оферта. И след това започнахме да избираме и самите цветове, разпределения на шкафове и уреди. Мисленето дали да бъде бяла или черна беше огромно. Дори при първата ни среща с хората, които я реализираха казахме черно. След повторно голямо мислене и допитване и до вас чрез моя инстаграм, окончателно решихме, че ще бъде бяла, в комбинация от дървени плотове и част от шкафчетата и гръб имитация на мрамор. Разбира се, почерпихме идеи за дизайна и от пинтерест и ги пречупихме през нашите идеи и желания.

Нашият модел на кухнята

За да бъдем сигурни, че сме измислили всеки детайл и за да знаем, че няма да пропуснем нещо при изговарянето на финалния проект, с Дани си направихме и наш модел на фотошоп. Ще го споделя с вас, току виж свършил работа и на някой от вас 🙂 Разбира се, с днешна дата някои от нещата не стоят там, където сме си мислели, но много ни помогна този модел, както и това, че направих списък с всички неща, които ще стоят в шкафовете/чекмеджетата.

Как избрахме уредите

Разбира се, още на етап създаване на проекта започнахме с търсенето на уреди, което смятах, че ще бъде дълго. Но няколко наши приятели ни споделиха за магазин за електроуреди с транспортни дефекти, където уредите са били предназначени за Германия. И поради визуален дефект или разкъсана/липсваща опаковка те не са стигнали до магазините там. Бяхме прочели малко информация за хладилници и фурни преди да отидем в магазина, но нищо повече. Там попаднахме на невероятен консултант. Той ни обясни супер много неща за всеки уред, клас и функции. Точно затова само с едно посещение на магазина си избрахме всички уреди. Под всички уреди имам предвид хладилник, съдомиялна, котлони, абсорбатор и фурна. Първоначалните ни идеи бяха за стъклокерамичен плот и хладилник с диспенсър за лед/вода. В магазина ни обясниха за плюсовете на индукционните котлони, това, че загряват за секунди, не нагряват целия плот, а само плочката, по този начин, ако нещо се излее то не загаря и така се пести и повече енергия. И точно затова се спряхме на индукционни котлони. За хладилника, пък разбрахме че се нуждае от филтър за вода/лед, който се сменя веднъж или два пъти годишно, за който е необходимо местене на хладилника и допълнителни средства за филтър около 200, 250 лв. за моделите, които гледахме. Както и необходимостта от седмично почистване на самото устройство. Но и дизайнът на хладилника, който взехме беше любов от пръв поглед. Всички тези неща натежаха и решихме да бъде хладилник без диспенсър. А на снимките по-долу пък ще видите ледарката, която върви с хладилника, които взехме. Супер удобна и практична!

Мивка и смесител

И последният елемент, който трябваше да финализираме бяха мивката и сместителя. Насочихме се към ТЕKА, тъй като бяхме чули страхотни отзиви за техните неща. Знаехме каква искаме да бъде мивката, бяхме разгледали моделите в сайта им и просто отидохме до шоурума им за минути си я избрахме.

Смесителят обаче не взехме от там, защото искахме да бъде черен мат каквато е и мивката, там обаче всички бяха от инокс и неръждаема стомана. Затова се насочихме към Leks Group, тъй като и за тях имахме добри отзиви, имахме и техен каталог вкъщи, по който си бяхме набелязали смесителя. За нещастие в магазина го нямаше и успяха да ни намерят сходен модел, който дори повече отиваше на мивката. Не искам да звуча грубо, но все пак държа да изкажа и впечатление от персонала в магазина, може би едни от най-незаинтересованите и незнаещи какво се случва хора, на които сме попадали при хилядите обиколени магазини за тази една година. Важното е, че все пак успешно си закупихме смесителя. Цените и в TEKA и Leks Group са по-високи от стандартните, за момента мога да кажа, че оправдават високите си цени, ще видим в бъдеще

Как и защо избрахме тази настилката

А сега малко и за самата стая. Нека започна от пода, тъй като е кухня смятахме, че най-добрият вариант са плочките. Но пък при нас има комбинация от трапезария с кухня и искахме частта с масата и столчетата да бъде по-уютна, а пък частта, където ще се готви да бъде по-практична. Идеята за смесване на ламинат и плочки обаче изобщо не ни беше по вкуса. И да си призная не помня откъде научих (мисля, че при рисърч за подови настилки из интернет) за виниловата подова настилка. Много се впечатлих от качествата ѝ. Но проверихме в два магазина HomeMax и още един не помня кой и ни гледаха като луди. Магазините онлайн пък не бяха с добра слава и изобщо не знаехме какво да правим. Но друга моя страхотна приятелка ни посъветва къде да намерим такава настилка и сподели нейните наблюдения, тъй като и тя има такава настилка в кухнята си. Отидохме в Bauhaus, където избрахме финално пода, много искахме да се доближава до естествено дърво и до цвета на шкафовете ни (на снимките изглежда по-тъмен, отколкото е). За щастие намерихме – Винил Lоgoclic Element Raindrop. Оставям една статия, която намерих онлайн за този вид настилка. Тя е различна от ламината, има антибактериално покритие, шумоизолира, не се надрасква и разбира се, е водоустойчива. Тук е моментът да кажа и че е по-скъпа от ламината. Но за помещения като баня и кухня според мен инвестицията си струва.

При стените и тавана няма какво толкова да споделя за изработката, уви не съм много наясно. Но ако имате конкретни въпроси мога да отговоря след консултация с моя баща. Тук е моментът да кажа, че не мога да дам препоръки за майстори, тъй като моят баща направи тази и другите стаи. Само мога да кажа, че трябва да бъдете внитални при избора на майстори, защото от много познати и приятели чувам много лоши отзиви за качеството. Решихме и тази стая да бъде изцяло боядисана в бяло, харесва ни, внася свежест и чистота. А в бъдеще винаги можем да сменим, ако преценим.

Щом се отнася до другите неща като осветление, щори, маса, столове и повече детайли за самите шкафове. За тях ще споделя в следващата статия, втората част ще има задължително, защото имам какво още да ви разкажа. 

Надявам се, че с този блог пост съм била полезна и ви е било интересно да научите повече за реализацията на нашата кухня. Ако имате въпроси, с радост ще отговаря на всеки едни от тях, пишете ми тук или където ще ви бъде удобно.

В моя YouTube канал можете да видите и видео тур от кухнята, както и да разберете как съм я организирала: