Както стотици пъти съм казвала да ядеш определени храни, да спортуваш или да пиеш много вода са полезни и много важни неща, но те сами по себе си не правят чудеса и не можем да се ръководим само от общо установени правила.

Може би ще прозвучи малко странно на пръв поглед, но аз много силно вярвам в това, че преди да помислим за храненето и движението, трябва да помислим и за себе си, емоциите и изобщо как възприемаме тялото си.

Наблюдавайки кога всъщност тялото ми реагира най-добре и кога съм в най-добра форма осъзнах, че това, което стои преди всичко е начинът, по който се чувстваш и нагласата, която имаш към тялото си. Затова ще ви разкажа повече много в друг пост, а сега само исках да го загатна и най-вече да ви накарам да се замислите.

Разбира се, веднага след това идва храната. Много от нас смятат, че здравословният начин на живот включва хранене с много зеленчуци и плодове, чрез които си набавяме полезни вещества и така ставаме по-здрави.

Това е точно така, но има други фактори, които трябва да бъдат на лице, за да бъдат тези зеленчуци и плодове наистина здравословни. Именно затова днес реших да ви разкрия:

Къде можем да намерим качествени зеленчуци и плодове от български производители, които наистина ще ни помогнат да се храним здравословно?

Запознах с един невероятно успешен проект наречен “Градините на BILLA”, в чиято основа е осъщественото ползотворно партньорство с над 30 внимателно селектирани родни производители. Благодарение на тази програма в магазините на BILLA могат да се закупят вкусни и качествени плодове и зеленчуци, грижливо отгледани в над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България. 

Смятам, че това е страхотен начин да се подкрепи българското производство и заедно с това ние да се храним с качествени зеленчуци и плодове.

Това се гарантира от “Програмата за намаляване на пестициди на BILLA”, чрез нея те достигат до нас със значително намалени количества или дори без остатъчни количества пестициди. По-малките количества остатъчни пестициди означават не само по-здравословна храна, но и защита на околната среда и по-добри условия на труд за производителите на плодове и зеленчуци. А най-хубавото е, че проби се взимат всяка седмица и резултатите се изнасят публично на сайта на BILLA, а ако има плодове и зеленчуци с нива на пестицидите над установените норми, те не стигат изобщо до магазините и съответно – до нас. Ако ви е любопитно, можете да намерите повече информация тук.

Защо е важно да консумираме зеленчуци и плодове?

Хранейки се с изобилие от плодове и зеленчуци подобрявaме общото си здравословно състояние и се предпазваме от редица заболявания. Зеленчуците и плодовете съдържат витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Те също са с ниско съдържание на калории, което ги прави чудесен избор, ако желаем да намалим теглото си.

Ще споделя за полезните качествата на няколко от зеленчуците и плодовете, които използвах в няколко рецепти от последното ми видео, което можете да видите тук:

Спанакът съдържа минералите желязо и калий, както и витамините А, К, С. Спанакът също така съдържа и фитохимикали, които могат да стимулират имунната система.

Сладките картофи са богати на антиоксидант бета-каротин и също са пълни с фибри, витамин В6 и калий. Витамините С и Е влияят добре на здравето на кожата и растежа на косата.

Динята е задължителен плод през това време на годината, има сладък вкус и високо съдържание на вода, витамин С, както и минералите калий и магнезий.

Малините и къпините са чудесен източник на антиоксиданти. Te са и добър източник на фибри, включително разтворими фибри. Проучванията показват, че консумирането на разтворими фибри забавя усвояването на храната, което води до намаляване на глада и увеличаване на чувството за пълнота. При 15 грама въглехидрати, 8 от тях са фибри.

Хранете се добре, обичайте тялото си и не се подавайте на стреса, само така ще постигенете здравословен и балансиран начин на живот!