Пътуването ни до Рим беше един прекрасен пролетен лъч в тази неотминаваща зима в България. И двамата с Дани бяхме ходили и преди, но за първи път бяхме заедно. Така Рим ни посрещна с невероятните 18 градуса и ни очарова със зеленина, слънце и страхотна атмосфера.

Първи мигове във вечния град

Хотелът ни се намираше на 10 минути пеша от Колизеума и самият той беше разположен на площад Piazza di Santa Maria Maggiore, а до входа имаше най-страхотната сладкарница, в която можеше да се открият всевъзможни вкусотии. Определено локацията ни беше повече от идеална и трите невероятни дни в Рим започнанаха!

Още щом се настанихме се втурнахме да търсим храна, защото Италия е мястото, в което задължително прекалявам с храната. A пък и за тези разходки от ранна утрин до късна вечер, храната е добро гориво. Така се настанихме в едно малко ресторантче срещу Колизеума с уникално вкусни пицети. Гледката, невероятно време и великолепната храна бяха сбъдната мечта особено след зимните условия, които имахме в България. Насладихме се на храната и пролетта, а след това просто решихме да се разходим. В Рим не ти трябва план или гид, за да разгледаш нещо определено, всяка крачка носи в себе си нещо неповторимо. Разходихме се из малките улички, отидохме до фонтана ди Tреви, това беше единственото нещо, което не успях да видя при предишното ми посещение в Рим. Тогава беше целият в ремонт и не можеше да се види нищо от него. Денят мина за секунди и на залез слънце решихме да се качим на двореца Виктор Емануил, който се намира на площад Венеция. Определено едно от задължителните места, който да посетите. Гледката е повече от спираща дъха!  Денят завърши със страхотна вечеря с гледка към Форума в един автентичен, 70-годишен ресторант наречен Аngelino ‘”Ai Fori” . Препоръчвам ви го!

Разходка из забележителностите и вкусна италианска храна

Останалите дни се потопихме в атмосферата на Рим и също така посетихме едни от най-големите забележителности, които не бяхме видели в пълната си красота при първото ни посещение. Много важно е да запазите билетите си онлайн, защото рискувате часове прекарани в опашки. Първото място, което разгледахме изоснови беше Колизеума, невероятно величество лъха от него и гледата, която се разкрива към форума е страхотна. Единственото нещо, което малко разваля емоцията са хилядите хора, които ежедневно посещават мястото. След което се насочихме към Форума, който беше като приказка и всяко нещо разказваше за своя история. Гледката от най-високото му място е толкова красива. То се намира в края на мандариновата градина, която също не е за пропускане.

А след тези две места беше време да се разходим към площад Испания, а в близост до него открихме наистина божествено местенце за хапване. За жалост нямам снимки от там, но пък мястото се казва Spaggo и можете сами да се уверите колко е вкусно. Кафето си изпихме разхождайки се към вила Богрезе. Малко по малко започна да се смръчава, но така и не се бяхме наситили на красотата на този уникален град, че продължихме към Ватикана. А повярвайте ми Ватиката трябва да се види и през нощта, прекрасна е с всички светлини и величието, което излъчва.

Вълшебна сутрин, която ще запомня завинаги

Последният ден, преди да се отправим към Ватикана, с Дани си направихме една импровизирана закуска. Както ви споменах вече до хотела ни имаше райско място за всякакви печива и много ароматно кафе. Взехме доста вкусотии от там и се насочихме към парка, който се намира до Колизеума. Настанихме се на една пейка, която беше огряна от първите слънчеви лъчи и гледаше точно срещу Колизеума. Tова беше един съвършен миг, малък, на пръв поглед нищо специално, но това всъщност са тези моменти, за които аз живея!

Ватикана

След това отправихме към Ватикана с лек спринт към метрото, защото имахме час за влизане в музейте и не трябваше да го изпускаме. И така започна разходката ни из Ватиканскитe музей, базиликата Св. Петър и качването на купола и.

Цялата разходка ни отне около 4 часа, но си заслужаваше всяка минута. Купихме си билети онлайн още в България, но не бяхме избрали тур с гид. В последния момент ни изкушиха да си закупим и това като част от обиколката, съгласих се с лек скептицизъм, а Дани пък изобщо не беше „за“ това да бъдем навигирани от някой. Но след обиколката нямаше по-доволни хора от нас. От час по история в училище не ми е било толкова интересно да слушам. Ватиканските музей наистина ме оставиха без думи и дори пробудиха желание в мен да науча повече за историята на всички тези творби на изкуството. Куполът пък беше голямата ми мечта още от първото ми посещение, когато така и не стигнахме до там. Не знам дали мога да ви опиша тази красота, целият величествен Рим обагрен от слънчеви лъчи пред очите ти – незабравимо. След цялото това обикаляне и качване на повече от 500 стълби до купола бяхме мега гладни. Настанихме се на масичките в едно малко заведение за пица на парче и други вкусотии. А гледката, както може да се досетите дори там беше страхотна. От масичките се виждаше замъка Сант Анджело, не знам как се казваше, но определено ще го видите в уличката срещу замъка.

Разходката от тук нататък беше просто наслаждаване на всяко кътче от това неописуемо място. На площад Навона (моят личен фаворит) пък ядохме най-вкусния джелато и успяхме да се насладим на огнен пърформанс на площада. С това приключи нашето пътуване до Рим, запътихме се към хотела и се за послдните 15 минути се полюбувахме на Колизеума, а няколко часа по-късно летяхме към България.

Друго любимо място, за което можете да прочетете в блога е Валенсия!