На първо място да искам споделя с вас защо реших да пиша за моите пътувания.

Първата причина е вдъхновението!

Искам да покажа моето вдъхновение за всяко едно пътуване и се надявам то да вдъхнови и някои от вас. И най-вече да изкрещя и на себе си, и на вас: хора, сбъдвайте мечтите си!

Втората причина е една-единствена дума – България.

Преди да бленуваме за нечии чужди земи и красоти, нека само за миг се огледаме, защото често се случва точно това, което е пред очите ни, да остава скрито за нас.

Сега е време да ви разкажа за Стокхолм, Швеция.

Град, за който не знаех почти нищо преди случайността да ме отведе там.

Един ден отворих сайта на ryanair и след 20 минути бях купила два самолетни билета за Стокхолм. Избрах случайни дати, нямах идея с кого ще отида и колко ще струва пътуването.

Не мислете, не бройте минусите и плюсовете…просто скочете.

Една възхитителна и много успяла жена веднъж ми каза как баща ѝ е станал милионер. Когато е започвал своя бизнес, не е знаел през какво е трябвало да мине и така е успял. Ако аз бях минала през всички неща, за които трябваше да се погрижа, и през всички неизвестни в това пътуване, то може би никога нямаше да се случи.

Какво беше времето, къде отседнахме и какъв трансопорт използвахме?

Началото на декември в Швеция е доста студено от – 10 до – 15, но пък ние имахме късмет с цели +1/+4 градуса. Първо кацнахме на летището, което всъщност е далеч от Стокхолм (около 100км). С автобус се стига за около 80 минути.

Местенцето, в което отседнахме, беше уютен малък апартамент в близост до централната част на Стокхолм. Основният транспорт, който използвахме в града, беше метрото, а и нямаше как иначе. Това e must, когато говорим за Стокхолм. Всъщност стокхолмското метро е най-дългата галерия в света. Това, което можеш да видиш на четирите нива на метрото, е просто невероятно. Тотално ново изживяване от стандартното във всеки един друг град. Последното ниво е вкопано дълбоко под земята, а линията, която е над земята, преминава през невероятни гледки. Една от най-приказните е тази при преминаване през стария град. Останалите нива всъщност са феерия от цветове и един много артистичен поглед, който трудно бих описала с думи.

Ден 1

Първият ден помислихме, че прекосяването на три острова ще е дълга и тежка задача, но всъщност преминавахме от остров на остров без дори да се усетим. Разходката ни започна от Gamla Stan – старият град на Стокхолм. Тъй като е заобиколен от вода, първо се насочихме към крайбрежната му алея. От нея се вижда целият Gamla Stan. След това беше неизбежно посещението на Кралския дворец. Тази сграда и всичко в нея те оставя без думи, пренасяш се в приказка с принцове, кралски особи и пищни балове. Кратка разходка из малките улички на стария град и настъпи време да отидем към центъра на Стокхолм. Norrmalm е място, от което лъха естетика, лукс и една невероятна красота по това време на годината. Коледната украса е наистина впечатляваща, а витрините на магазините и ресторантите са просто приказни. Задължително трябва да посетите няколко магазина на шведската марка H&M. И много магазини за шоколад (хаха). Улицата с едни от най-известните модни марки е постлана с червен килим, който наистина допринася за атмосферата. Някак естествено се вписваше тази изтънченост в улиците на града.

Ден 2

Вторият ден нямах търпение да посетим Коледния базар. Действително може да се каже, че това е най-старият Коледен базар в Европа. А самият той се провежда на най-стария площад в Стокхолм. Отидохме точно когато започваше да се стъмва, за да се насладим още повече на атмосферата. Когато казвам стъмва имам предвид, че е 14:00 часа – също изживяване, което трябва да се опита. Толкова малко часове дневна светлина е колкото стряскащо, толкова и вълнуващо, но може би само за няколко дни. Коледният базар на този малък площад с най-красивите цветни къщи е едно магично празнично кътче. Още нещо, което трябва да отбележа като must, е задължително да седнете в едно малко кафене, от прозорчетата на което се вижда базара. Украсено е толкова традиционно и заедно с чаша горещ шоколад ставате част от една зимна приказка. Не зная колко часове стояхме в това място, но беше просто невероятно. След това се разходихме из базара, където опитахме традиционни сладка, десерти и Glögg. Glögg e шведско сладко вино, в което няма алкохол и аз определено се влюбих в него. И задължително опитайте най-традиционното шведско тестено изделие с канела – Kanelbullar. На мен лично ми напомни на нашия козунак, но с много канела.

Какво трябва задължително да изживеете!

Oтбелязвам като must и разходка с лодка из Стокхолм. Тук мисля, че нямам думи, с които да опиша цялата красота, която видяха очите ми. Във видеото ми можете да видите част от нея. Това, което допринесе за още по-невероятното усещане, беше тъкмо залязващото слънце, което направи величествените сгради и дворци още по-впечатляващи.

Стокхолм от високо

Накрая просто вижте Стокхолм от високо, като обядвате или вечеряте в Еriks Gondolen. Гледката е зашеметяваща, а самата мисъл, че под теб е вода, засилва усещането, докато погледът ти се спира във величествените сгради на този приказен град. Храната в ресторанта е изключително вкусна и в менюто присъстват много нестандартни ястия, но откъм традиционни е по-скоро скромно. Насладихме се на този петзвезден обяд и по този начин подобаващо се разделихме със Стокхолм.

И така, надявам се във всеки ред или снимка да откривате по малко вдъхновение, причина да посетите дадено място или може би да се озовете крачка по-близо до сбъдване на мечтата си.