Откакто се помня много обичам да пътувам, но не само извън България, а напротив точно в България винаги откривам едни от най-красивите кътчета, които на нищо не отстъпват на по-популярни места по цял свят. 

Но още повече заобичах пътуванията из България, когато срещнах Дани, определено моята страст за пътувания и неговото желание да открива все по-уникални и интересни места се оказа печеливша комбинация и така започнахме да пътуваме постоянно. В този блог пост реших да ви разкажа за някои от невероятните места, които видяхме из прекрасната ни родина. Много от вас често ме питат къде се намира дадено място от снимките ми в инстаграм и често се учудвате, когато кажа, че се намира в България.

1. Крепостта Моняк се намира много близо до град Кърджали, но имайте предвид, че за да се изкачите до нея имате път с кола и след което около 20 минути изкачване пеша, но гледката от върха си заслужава целия път. Можете с часове да се наслаждавате на феноменалната гледка, която се разкрива пред вас. Част, от която е ѝ въженият мост към село Лисиците.

2. Въженият мост, село Лисиците

До село Лисиците, което се намира в близост до Кърджали, се стига само по два начина по въжен мост или с лодка. Да, няма пътища до селото! Едно спиращо дъха място и едно по-скоро екстремно преживяване е преминаването по моста. Ние го посетихме по залез Слънце и златните лъчи направиха гледката още по-незабравима. 

3. Пантеон Майка България, село Гургулят

Забравените паметници от комунизма и социализма са също едно от нещата, за които Дани обича да търси информация. Точно този паметник набира популярност мисля от месец, два или поне на мен така ми се струва. Той се намира близо до София, така че е лесна дестинация. Определено е сред най-внушителните паметници, които съм виждала, впечатлява със статуята в средата, както и с формите си.

4.   Меча пътека и скалата с най-красивата гледка, язовир Въча

Мястото в този списък, към което имам особен сантимент от година насам, а от три години пък е задължителната ни лятна дестинация.

Точно там Дани ми предложи и така превърнахме това малцина известно място, в нашето специално кътче. А гледката от тази скала е най-красивото нещо, което някога съм виждала. За да стигнете до тази скала трябва да минете по Меча пътека, която води началото си от друго страхотно място вила Дива, до която пък се стига само с лодка.

Сигурно ви се стори сложно цялото това описание до скалата, ноо повярвайте ми в момента, в който се качите на лодката към вила Дива вече знаете, че сте в рая! 

Видео от второто ни пътуване до Въча и видео от предложението на Дани:

5.   Водопад Самодивско пръскало, град Девин

Предполагам, че този водопад е най-известното място сред изброените, но тъй като много от вас също ме попитаха къде се намира, реших да добавя и този невероятен водопад в списъка. До него се стига по екопътека Струилица, пътят не е труден, има един-два по-стръмни участъци, но природата, която ви заобикаля ще ви накара да забравите за това. Изключително висок и впечатляващ водопад, гледайки го имаш чувството, че започва от небето.

6.   Вълчи камък, село Гьоврен

Панорамна площадка Вълчи камък е едно невероятно преживяване, от стигането до нея до самата гледка, която се разкрива. Намира се на пет минути от Дяволската пещера в Родопите. Най-лудият и страхотен начин да стигнете до нея е с джип. Едно страхотно, екстремно, офроуд пътуване, което ще ви разтърси, впечатли с невероятни гледки и определено ще направи изживяването ви незабравимо. А самата площадка е най-високо разположената такава на Балканите. Тя е на 1650 метра надморска височина и гледката е просто уникална. Също така има и втора панорамна площадка, която е изградена върху едно много интересно дърво, което расте от скалата, а гледката от нея също е прекрасна, а ако решите пък да погледнете надолу към проспаста със сигурност ще ви омекнат коленете. 

Видео от пътуването до Вълчи камък и Самодивското пръскало:

Тук пък ще намерите още снимки и детайлно описание на това ни пътуване.

Надявам се, че видеата и снимките към всички места са допринесли за това наистина да усетите духа, красотата и уникалността им. За още повече видеа и снимки от красивите кътче на България и света можете да разгледате и инстаграм профила и YouTube канала на ShapeStyleStudio и тези на Дани (Danny Spasov).

Ще се радвам, ако споделите мнението си за статията, местата или пък други такива дестинации, които са ви впечатлили, в коментарите. А аз съм на разположение да отговоря на всякакви въпроси свързани с места за отсядане, как се стига дo дадено място и още много други.