Днес искам да си поговорим за едно много важно нещо – балансът в живота и кои всъщност са най-важните фактори, за да го постигнем.

Живеем в все по-забързан свят, изложени сме на редица негативни влияния и респективно те повлияват на много сфери от нашия живот. За всеки човек щастието и баланса са различни неща, но все пак има няколко фактора, които са еднакво важни за всички ни и ако “имаме проблеми” с тях, то неминуемо балансът е нарушен.

Те са стрес, липса на сън, небалансираното хранене, замърсявания на околната среда, атмосферните влияния като слънцето и студа и разбира се, лоши навици като тютюнопушенето. Предполагам, че ще се съгласите с мен, че всяко едно от тези неща влияе до голяма степен на здравето, външния вид, настроението ни и изобщо на живота ни.

Малките стъпки и постоянството са ключът към щастието и твоята най-добра версия!

А сега нека видим как да се преборим с тези препятствия.

Започвам с може би с най-често срещания проблем, а именно стресът. Толкова много фактори в днешно време могат да предизвикат стрес и заедно с това да повлияят на здравето, на външния вид и емоционалното ни състояние. От личен опит мога да кажа, че стресът е нещото, което ми е донесло най-много негативи и определено засегна здравето ми и заедно с него и моята кожа. Самата аз имам много чувствителна кожа, която за жалост лесно се поддава на стреса. И веднага мога да видя появата на пъпки, зачервявания и сухота по кожата ми. Борбата с тях е винаги дълготрайна и изисква много грижа и подходящите козметични продукти. 

Разбира се, можем и да не стигаме до тези проблеми и само да поддържаме доброто си здраве и свежия вид на кожата ни. Малки и лесни трикове, но превърнати в ежедневни навици са пътят към намаляването на стреса. 

Моите съвети за това са: 

  • разходките сред природата, няма значение от сезона! Всеки сезон носи своя чар и положителна енергия, с която да се заредите. Минимум 30 минути навън сред красотата и спокойствието на природата, но всеки ден, могат да ви помогнат да редуцирате стреса след работния ден или да се заредите преди той да започне. А уикенд бягство за ден-два наистина е една терапия за отърсване от всичко натрупано и започване на седмицата със свеж ум, положителни емоции и много нови сили.
  • друг отличен подход за борба със стреса са упраженията и тренировките. Активният начин на живот е най-лошият враг на стреса, поне за мен. И тук няма никакви ограничения, бягане, плуване, катерене, танци, каквото душата ви иска, стига да се забавлявате, да се движите и да сте редовни, в това, което правите, стресът ще бяга от вас!
  • по-спокойните и релаксиращи занимания също са прекрасен начин да намалим стреса. Ароматна вана, сауна или масаж са малки неща, които обаче ни отпускат и карат тялото и съзнанието ни да си починат и да забравят ежедневните проблеми.

Продължавам с нещо много важно – качественият и достатъчен сън. 

Не случайно, когато не сме си взели необходимата доза сън изглеждаме зле, подпухнали, имаме тъмни кръгове под очите, тенът на лицето ни изглежда неравномерен, а доброто ни настроение някак е безследно изчезнало. Сънят е здраве и не случайно много модели и жени, които работят с външния си вид споделят, че качественият сън е една от тайните им за добре поддържана кожа. Точно затова ще ви споделя няколко лесни стъпки, за да спите добре. Моите съвети тук са: поне един час преди лягане да не гледате в екрани или да се занимавате със скролиране из интернет или работа на компютър. Поне 2 часа, ако можете и повече преди сън да не консумирате храна. Преди лягане да си вземете душ с ароматни масла или просто любим ароматен продукт и да отделите още половин час на любима книга или на дневника си.

Дойде ред и на още една много, много важна тема – храненето.

Аз съм голям привърженик на твърдението, че това, което ядеш се изписва на кожата ти и че, изглеждаш така, както това, с което се храниш. Абсолютна истина! Кожата е най-големият орган на нашето тяло и всичко, което консумираме се проява върху нея. Така, че вредните храни и лошите хранителни навици се виждат моментално – сивкав и неравномерен тен, мазна кожа, пъпки, зачервявания и всякакъв тип несъвършенства са признаците на лоша и неподдържана кожа. Моите съвети по темата са няколко:

  • избирайте внимателно храните, които да консумирате, четете етикетите добре, защото различни вредни добавки, сол или захари се крият в много от “здравословните” продукти.
  • хранете се с повече плодове и зеленчуци, натурални и чисти продукти, които са най-добрият приятел на вашата кожа – зеленолистни зеленчуци, домати, краставици, авокадо, диня, ябълки, цитруси и т.н
  • наблюдавайте вашата кожа, защото тя говори на вас! Ако видите, че когато консумирате дадени продукти (например млечни) тя реагира зле, имате по-мазна Т зона или пък изведнъж се появят пъпки, тогава просто елеминирайте тези храни и вижте как ще реагира кожата ви.
  • още един много важен съвет свързан с храненето е водата. Искате хубава кожа, тогава още днес си вземете бутилката с поне 2 литра вода и каквото и да ви коства я изпийте, водата е изклчително важна за цялото тяло, кожата и доброто функциоране на организма.

За жалост четвъртият фактор, за които ще си поговорим става все по-голям проблем за света и заедно с това и за нашето добро здраве. Замърсяването на околната среда серизно вреди на здравето ни и в частност на кожата ни, която е изложена постоянно на тези прахови частици, които просто не и позволяват да диша. А това само по себе си води до много несършенства. Замърсеният въздух е проблем, с който ни предстой една голяма борба като общество. Тук може би голяма част от предишните ми съвети въжат с пълна сила, разходките сред природата, консумация на вода, използване на подходящи козметични продукти и други.

А сега да си поговорим за още два фактора, които влияят на здравето и добрия ни външен вид – слънцето и студа.

Всички знаем, колко добре влияе слънцето на нашето настроение, но за да запазим само добрия ефект от него, трябва да предпазваме кожата си от прекомерното излагане на слънце и да се грижим за нея и след слънчеви бани или дори след излагане на слънце в градски условия. И така балансът и тук е постижим с малки и правилни стъпки. За студените дни важи също грижата за кожата и добрата хидратация. Важно е, не само да се наслаждаме на ски пистите, но и да помислим за кожата си.

За финал искам да кажа, че темата за тютюнопушенето и подобни вредни навици, поне за мен, нямат място в баланса и не са неща, които може да се правят и такива, които не. Това е навик, който пряко вреди на цялото тяло и може би първите видими вреди от него виждаме именно по кожата. Така, че си направете услуга за цял живот и не си причинявайте тези вреди.

Надявам се, че сами се убедихте, че балансът е постижим и здравето, добрият външен вид и емоционалната стабилност са постижими с компромиси, постоянство и грижа.

Казвайки думата грижа, няма как да не споделя и моите любими козметични продукти, които ще ви помогнат в борбата с всички по-горе изброени агресори, които по един или друг начин нанасят вреди върху кожата и ни карат да не се чувстваме добре. А как бихме постигнали мечтания баланс в живота без да се чувствате добре в кожата си!?

Укрепващият и хидратиращ гел-бустер на Vichy e хидратант с естествен произход, базиран на 89% концентрация на Термална минерализираща вода. Именно MINÉRAL 89 подсилва защитната бариера на кожата, правейки я по-устойчива на външните агресори като замърсяване, стрес и умора. Защото имаме нужда от помощник в борбата с вредните фактори, но и аз самата много държа тези помощници да бъдат леки, приятни, от съставки с естествен произход и да не се усещат върху кожата.

Ако се питате кога и как бихте използвали този гел-бустер, ще ви изненадам приятно като ви споделя колко много приложения открих за него. След като измия сутрин лицето си, нанасям съвсем малко количество от него, за да се почувства кожата ми по-свежа, хидратирана и с равномерен тен. 

Преди да нанеса фон дьо тена си, гел-бустерът е страхотна база за грим, прави кожата гладка и хидратирана идеална за нанасяне на продукти. След което и целият грим изглежда толкова по-добре!

Лятото е истинска ударна доза хидратация след излагане на слънце, съживява кожата за минути и прави лекия тен на лицето сияен и равномерен. 

Връщайки се към темата за стреса и съня, е редно да споделя и за друг продукт – MINERAL 89 грижа за околоочен контур, който е истинско вълшебство и верен съюзник в борбата с фините линии и появата на тъмни кръгове около очите. За жалост аз самата имам по-тъмни кръгове около очите без това да се дължи на външни фактори и този продукт наистина спомогна за това те да изглеждат по-невидими и да озари погледа ми. Продуктът действа в три посоки – хидратира, изглажда и озарява! В този продукт отново има съдържание на минерализираща вода Vichy, както и хиалуронова киселина от естествен произход, но имаме и още една съставка, която работи срещу следите от умора – кофеина.

Разбира се, постоянство е необходимо и тук. Нанасяйте продукта сутрин и вечер, както правя и аз, с леки потупвайния и нежно притискане. Правете това от вън на вътре, за да имате още по-добри резултати в борбата с фините линии. 

Балансът се постига лесно стига да знаем как! Ние самите знаем най-добре от какво има нужда нашето тяло и какви са правилните стъпки, за да задоволим неговите нужди.

Грижете се добре за тялото си и то ще ви се отблагодарим многократно!