Винаги съм обожавала Италия още преди дори да се докосна до нея.

Едва преди две години успях да осъществя тази моя мечта и така се озовах в Рим. Прекараните две седмици в Италия наистина ме накараха да се влюбя в нея. Но пък красотата на Италия ме накара да разбера още нещо – че едва когато си влюбен можеш истински да се докоснеш до нея.

Днес съм повече от убедена в това…

Първи мигове в Милано

Този път градът бе Милано, чиято красота ме грабна със зърването на Duomo. Може би цял живот няма да забравя красотата, която буквално като вълна ме заля, когато застанах пред катедралата. Вълшебно е цялото усещане, когато стоиш на площада и си застинал пред красотата на всичко, което те заобикаля в този момент. А това остава нашият първи запечатан спомен от това място.

С вкус на Италия

Едва успяхме да се откъснем от красотата на Duomo и първото нещо, което направихме, бе да се насладим на невероятната италианска кухня. Изкуши ни малко ресторантче, сгушено в една типична малка уличка. Пастата определено беше много добра, но човек като мен, който рядко прави разлика между видовете и сортовете вина, мога да кажа, че това бяло вино определено ме впечатли. Мястото е Italy Restaurant, ако и вие искате да се насладите на чаша хубаво италианско вино. След това беше време да разгледаме галерия Виктор Емануил, търговски център като никой друг. Невероятно съчетание на луксозни магазини със старинна архитектура.

Спираща дъха Duomo

Следващият ден посетихме катедралата и терасата на покрива ѝ. Моят съвет е да направите това в по-ранните часове на деня, ако искате да си спестите дългите опашки за влизане. Защото е нещо, което не можете да си позволите да пропуснете. Магично място, което спира дъха ти с красота и чудовищни размери. Ние се качихме до терасата по стълбите, които са около 170-180 по наши сметки, хаха. Гледката, която се разкрива отгоре, е великолепна – прекрасният площад, галерията Виктор Емануил и изобщо целият град. Колкото и време да прекарахме, не ни стигна – гледката просто те завладява.

Градът наистина притежава невероятен чар и разходките из него са истинско блаженство.

Още едно страхотно място за хапване, което ни бе препоръчано и аз сега силно препоръчвам, е Ristorante Pizzeria del Drago.  Невероятна кухня и невероятни порции.  Неизменна част от чара на Италия е храната, на която не мога да се наситя. Както и подобаващият край на един обяд с малко или с малко повече джелато (Ciacco. Gela to senz’altro). И така нещо, без което дори и едно романтично пътуване няма как да мине щом сме в Милано, е шопингът. Удоволствие е дори само да се разходиш из магазините, да усетиш атмосферата и да се насладиш.

Нашата специална дата

Последният ден отпразнувахме една специална за нас дата в едно повече от романтично място – Тераса Аперол. Отпиването от тези коктейли и насладата от гледката към Duomo бе един от най-прекрасните моменти в живота ми. И някак винаги имам усещането, че тогава времето спира за секунда, за да запечата дълбоко спомена за тях.

Казахме си чао с Милано така, както му казахме здравей – със спомен от величественото Duomo.