Не искам да започвам статията казвайки, че съм на растителен режим или че съм веган. Този тип етикети изиграват много лоша шега на съзнанието ни. Етикети веган, вегетарианец или пък дебел, слаб и т.н. не ни помагат, те ни карат да чувстваме липса, да сме ограничени и да спазваме правила.

Казвайки си аз съм веган, тялото и съзнанието ти разбират това:  с край на шоколада или няма да ям любимото си сирене никога повече! И този момент е началото на края. По същия начин се чувстваме и ако искаме да сме слаби на всяка цена. Тогава започваме да си казваме трябва да не ям това или да не правя онова, защото така съм слаба. За мен това е погрешна настройка към начинът, по който се възприемаме и начинът по който усещаме тялото си.

Когато бях модел и всеки ден се срещах с момичета, които казваха днес съм на две ябълки и това е всичко или тази седмица ще ям само ябълки. С тези си думи казваш мразя тази работа, че ме принуждава да го правя и явно мразя и тялото си щом му го причинявам. Днес дори в тази сфера в световен мащаб топ моделите и моделите на бельо са далеч от идеята за глад и ограничения. Жени като Адриана Лима и Изабел Гулар могат да бъдат видени в социалните мрежи как се хранят с качествена, вкусна и здравословна храна, която не ги подлага на небивал глад. И колко държат на фитнес режима си повече от каквото и да било друго. Казвам всичко това, защото вашия начин на хранене трябва да ви постави етикети само ако те са щастлив или здрав. Изберете тази храна, от която тялото ви се чувства добре, здрави сте, обичате себе си и тялото си, а всичко това се проявява отвън.

Сега ще ви разкажа как премина моето встъпване на plant based режим и какви съвети мога да ви дам, ако и вие планирате да промените начина си на хранене.

  1. Започнете с отворено съзнание, без негативизъм и предразсъдъци. Този тип мисли ще ви накарат да чувствате режима като наказание, а не като начин да бъдете по-здрави и щастливи. Ако харесвате храната и се храните с удоволствие, то неминуемо тялото ви ще ви отвърне с по-правилния начин. Така че забравете всичко, което знаете за plant based режим и започнете да се храните така, както тялото ви казва.
  2. Не бъдете крайни. Не мислете, че трябва да спрете всичката животинска храна, която сте консумирали и от ден едно да се ограничите от всичко. И не се заравяйте в етикетите и не се вманиачавайте. С времето ще научавате много неща, ще грешите и ще адаптирате режима според вашите нужди.
  3. Запасете се с продукти, които можете да приготвите. Отделете си време, за да направите списък, който да бъде винаги с вас, когато се колебаете какво да си купите. Ако искате аз да споделя моя пишете ми е ще го направя във вариант, в който всеки ще може да го свали или принтира.
  4. Не се лишавайте от сладките удоволствия. Има страхотни рецепти за торти, мъфини или браунита, които са много бързи и лесни, а освен това са дори по-вкусни от стандартни. С Дани вече си имаме любима рецепта за шоколадови мъфини, която си правим супер често. Очаквайте я много скоро в блога.
  5. Не приемайте режима като лишение, а помислете за новите храни и вкусове, които ще опитате. Замислете се колко много ползи ще ви даде той и какви са правилните алтернативи, с които да замените определени продукти.
  6. В режима ще включите много бобови култури, които могат да раздразнят стомаха ви и може да усещате дискомфорт. Точно затова не се хвърляйте в консумация на големи количества и много продукти на едно хранене. Идеята е да започнете бавно и малко по малко да увеличавате количеството или да премахвате някои от тях, ако така или иначе не успявате да свикнете с тях. Всичко е въпрос на усещане.
  7. Знам, че началото е ужасно трудно! Казваш си, какво ще сготвя сега без сирене, яйца и месо. Изненадващо или не, моят съюзник в ежедневното готвене се оказа pinterest, мястото, където темата за здравословното хранене е супер актуална. Така вместо всеки ден да си блъскам главата какво да ядем, аз просто пишех palnt-based или веган рецепти и изобилието е огромно. Или пък решавах какво ми се яде, например сладък картоф и търсех рецепти с него. Две седмици по-късно вече имах любими рецепти и такива, които ме спасяваха, когато умирах от глад, а нямах време.
  8. Дайте си сметка защо искате да се храните по този начин. Едва тогава ще се водите от конкретна цел. Но както казах и по-рано каквато и да е целта ви трябва да отговаря на две неща – да бъдете здрави и щастливи.
  9. Не мислете, че сте се провалили заради онова парче торта. Както винаги съм казвала ограниченията не са в полза на никой. Ако ви се дояде нещо любимо и „вредно“ – това не е краят на света. Важно е да се чувствате добре и едно кривване от  “правилния път‘‘ не означава нищо.
  10. Без значение дали ще изберете този начин на хранене или не, то не забравяйте основите на здравословното хранене. Бъдете активни (да, дори 15 минути в парка е по-добре от седене пред компютъра), пийте много вода и се обградете с прекрасни хора, които ще правят живота ви по-хубав!

Какво спечелих от този начин на хранене?

Енергия е първото нещо, което ми идва на ум. Бях много изненадана от енергията, която имах още в първите седмици. Чувствах се много свежа и жизнена. Тъй като преди стомахът ми често се подуваше и то хранейки се качествено, не мислех, че сега нещо ще се промени. Но за моя огромна изненада изведнъж установих, че стомахът ми не е бил подут от доста време.

Другото нещо беше огромното разнообразие от ястия и  вкусове, което открих. Например кюфтетата от боб сега са ми в пъти по-вкусни от тези от месо. Както стана и с редица десерти, в които не слагам вече нито мляко, нито яйца. Осъзнах за пореден път колко много се ограничаваме, когато сме свикнали да се храним с еднотипна храна и използваме малък процент от всички продукти, с които разполагаме. Експериментирам и опознавам нови и различни неща, този режим ме накара да бъда още по-авантирюистично настроена към храната.

И да, тялото и кожата ми изглеждат много по-добре! Но това е ефектът от много неща, не само храненето се проявява визуално, животът e такъв, какъвто ние си го направим и е изписан върху нас!