Постоянните тренировки могат видимо да подобрят здравето ни.

Едни от най-важните преимущества свързани със здравето са поддържането на здравословно тегло и мускулна маса и намаляването на риска от хронични заболявания.

Също така физическата активност подобрява настроението, емоционалното ни състояние и съня ни.

Накратко тренировките могат да променят живота ни.

Може би ще прозвучи малко странно на пръв поглед, но аз много силно вярвам в това, че преди да помислим за храненето и движението, трябва да помислим и за себе си, емоциите и изобщо как възприемаме тялото си.

Наблюдавайки кога всъщност тялото ми реагира най-добре и кога съм в най-добра форма осъзнах, че това, което стои преди всичко е начинът, по който се чувстваш и нагласата, която имаш към тялото си. Затова ще ви разкажа повече много в друг пост, а сега само исках да го загатна и най-вече да ви накарам да се замислите.

Разбира се, веднага след това идва храната. Много от нас смятат, че здравословният начин на живот включва хранене с много зеленчуци и плодове, чрез които си набавяме полезни вещества и така ставаме по-здрави.

Това е точно така, но има други фактори, които трябва да бъдат на лице, за да бъдат тези зеленчуци и плодове наистина здравословни. Именно затова днес реших да ви разкрия:

Аз смятам, че е време да наблегна повече на тях и да подобря режима си (тренировъчния и хранителния).

А в днешния пост пък искам да ви споделя няколко неща, които намирам за доста важни и които ми помагат за моите тренировки и допринасят за добрите резултати.

1. Направете си план, поставете реалистични цели и измервайте напредъка си 

Според мен много хора често допускат следната грешка (аз самата съм я правила много пъти). Нямат ясен план за действие, а целите им са твърде високи и това води много бързо да разочарование и липса на мотивация…и там някъде всичко приключва преди да е започнало. Ако искате да тичате по 5 километра всеки ден, започнете с малки стъпки към голямата цел, дайте си време, за да стигнете до заветните 5 километра. Свалете си някой апп или пък просто си записвайте на телефона, но следете напредъка си и така седмици и месеци назад ще видите колко много сте постигнали.

2. Създайте навик

Друг ключов компонент от успеха на тренировките е да се придържаме към рутина.

Замяната на нездравословно поведение с нов здравословен навик е чудесен подход за запазването му в дългосрочен план. Освен това, изграждането на график за тренировки по едно и също време всеки ден е добър начин да поддържате рутината си. Например, можете да изградите навик като планирате да тренирате веднага след работа всеки ден.

3. Правилното храненето е много важен елемент от тренировките

Хранителният ви режим трябва да бъде балансиран, за да подпомага вашия фитнес режим.

Необходими са ви всички хранителни групи, за да поддържате здравословни нива на енергия и да извлечете максимума от вашата тренировка. 

  • Въглехидратите са особено важни, тъй като могат да захранват мускулите ви преди тренировка. Въглехидратите са важни и след упражнения, за да презаредят запасите от гликоген и да подпомогнат абсорбацията на аминокиселини в мускулите ви по време на възстановяване.
  • Протеинът подобрява възстановяването на мускулите след упражнения, възстановява увреждането на тъканите и спомага за изграждането на мускулна маса.
  • Редовна консумация на здравословни мазнини помага за изгарянето на телесните мазнини и запазването на “мускулното гориво” по време на тренировки, като ви дава повече енергия.

Тук е моментът да ви споделя и как аз си набавям тези важни хранителни групи.

Когато тренирате освен чрез храната е необходимо да си набавяте по-голямо количество протеин, точно затова приемам след тренировка Impact Whey Protein oт Myprotein. Страхотен продукт, на много добра цена и с невероятно разнообразие от 19 вкуса, това е наистина най-добрият протеин, който съм опитвала. Начинът на приготвяне е 1 голяма мерителна лъжица (25 гр.) се смесва с вода или мляко в шейкър и се консумира 30 минути преди и/или след тренировка. Разбира се, протеинът може да се добавя в смутита, различни закуски и други ястия. Много скоро ще направя и блог пост с няколко рецепти, които ще включват протеин.

Истината е, че наистина не трябва да се страхувате от мазнините, когато спортувате, но при условие, че избирате здравословни мазнини. Добрите мазнини се съдържат в авокадото, кокосовото масло и ядките, както и в много други храни. Може би най-любимият ми снак преди тренировка са ядковите масла, бадемово, фъстъчено или микс от няколко вида ядки. Най-бързият снак, който ще ви даде много енергия, ще ви засити преди да се отправите към фитнеса, а пък ще има вкус на десерт са резени банан или ябълка намазани с някое от изброените ядкови масла.

Напоследък съм голям фен на бадемовото масло, което си купувам от Myprotein, 100 % натуралното бадемово масло е страхотен източник на здравословен протеин, въглехидрати и мазнини. Бадемите, които са използвани в това бадемово масло са изпечени в техните обелки преди да се надробят за получаването на маслото. То съдържа високи стойности на моно и поли ненаситени мазнини, както и протеин, което го прави отличен избор за здравословен снак. И тук ще обещая, че много скоро ще дам рецепти с ядкови масла.

За закупуването на тези и други продукти от сайта на myprotein.bg можете да се възползвате от моя промо код IOANNAMP, който ви дава отстъпка от цената.

4. Хидратирайте се

Вече знаете, че пиенето на вода е от решаващо значение за цялостното здраве, но водата играе особено важна роля в тренировъчната ви рутина – когато се изпотите, трябва да се уверите, че тялото ви е правилно хидратирано, тъй като губите вода. Освен това, ако сте хидратирани, ще забележите, че енергийните ви нива са по-високи.

5. Загрейте преди тренировка

Важно е да загреете преди тренировка. Това може да ви помогне да предотвратите наранявания и да подобрите физическите си показатели.

Също така може да подобри гъвкавостта ви и да помогне за намаляване на болезнеността след тренировка.

Просто започнете тренировката си с няколко аеробни упражнения.

Добра алтернатива е да правите по-лесни и леки движения на упражнението, което планирате да правите. Например, да ходите преди да бягате. Загряването има за цел да даде на тялото ви възможност да повиши телесната си температура, да увеличи обхвата на движение и да се подготви за това, което ще правите.

6. Разтегнете се след тренировка

Разтягането успокоява тялото ви и го връща към състояние на покой. Разтягането може също да е от полза за ставната подвижност и обхвата на движение. И тъй като мускулите са най-добре разтегнати, когато са топли, определено не искате да отидете направо от тренировката си в седнало положение, например на бюро или в кола.

7. Удобно и практично спортно облекло

Всеки сам може да прецени с какво облекло ще се чувства добре по време на тренировка. Но от изключително значение е материята, качеството и кройката на спортното ви облекло. Никой не би се чувствал добре, ако облеклото е нещото, което пречи на добрите резултати в залата. Изберете подходящ спортен екип и маратонки, които ще допринесът за успешните ви тренировки!

Екипът, с който тренирам в момента го усещам като втора кожа, невероятна материя, която ме кара да се чувствам добре докато тренирам и не пречи на нито едно упражнение. 

И не забравяйте, че и тук можете да се възползвате от моя промо код IOANNAMP, който ви дава отстъпка от цената.

Най-важното условие за постигане на добри резултати, когато тренирате е да го правите с желание, да се забавлявате и да мислите повече за здравето си, отколкото за кантара! 

Надявам се, че този блог пост ви е бил полезен, ще се радвам да споделите още по темата с мен тук или в социалните мрежи. И очаквайте още много постове и видеа по темата!