Може би е една от най-трудните теми, за която дори не обичам да говоря и направо се учудвам от себе си, че реших да споделя за това лечение, което предприех по повод изправяне на моите зъби.

Но пък си казах, че това със сигурност би помогнало на много хора, които като мен имат комплекс от начина, по който изглежда усмивката и зъбите им. Точно затова ще направя два блог поста по повод моето лечение с алайнери Dentalign, за да опиша моя процес и да отговоря на въпросите ви. Едната статия ще бъде тази, която споделям месец след старта на лечението, а другата ще бъде след края му.

При мен нещата свързани със зъбите ми започват още от много малка, когато може би две години носих апаратче за изправяне на зъбите само на горната челюст. След което в гимназията носих частично брекети, имах измествания на зъби. Това се наложи, тъй като имах млечни зъби, които не бяха паднали и се наложи да ги вадим и да връщаме на тяхно място онези зъби, които би следвало да са там (болката не е за описване). Все още имам млечни зъби, по всичко личи, че ще останат постоянни, в същото време имам един-два липсващи зъба, които обаче не се забелязват. Това лечение също отне около две години. Ходила съм и на други консултации по повод изправяне на зъбите и други интервенции и сумите, които бяха необходими, поне за мен, бяха космически. Разбира се, страхотно е, че и тази сфера се развива и нещата се променят и има надежда в някои случаи лечението на зъби да бъде по-достъпно.

И след като много накратко обобщих моят опит с интервенциите, които касаят зъбите ми, мисля, че е време да се върнем на ситуацията тук и сега.

Моят проблем все още е по-комплексен и след това лечение с алайнерите, може би ще продължа с други интервенции отнасящи се до изграждане на зъби и оправяне на захапката, но всяко нещо с времето си, както се казва, сега фокусът ми е върху изправянето на зъбите.

Научих за алайнерите на Dentalign от няколко момичета, които споделиха за техните резултати в социалните мрежи. Бях чувала за прозрачни шини за изправяне, но да си призная, след толкава много специалисти и консултации все не събирах смелост да се допитам до някой. Все пак се вдъхнових от тези прекрасни дами и си казах, че ще проверя, ще отида на консултация, пък ще видим никой не може да ме задължи да го направя все пак.

Тъй като нямах избрана от мен дентална клиника, в която да направя консултацията, поисках от офиса на Dentalign да ми дадат контакт на клиника в София, в която да направя консултацията и да видим дали съм подходяща за подобно лечение. В клиниката Usmile направих и самата консултация, необходимо е да бъдат снети отпечатъци от зъбите, за да се състави анализ и план на лечение, цената му е 120лв. Освен това може денталният специалист, който извършва заснемането на зъбите да прецени, че има нужда от ренгенови снимки, които да дадат повече яснота за вашия случай. Научих това, тъй като на мен самата ми  се наложи да си направя две снимки, защото както обясних все още имам млечни зъби. При второто посещение се провежда обсъждане на самото лечение със специалиста. Анализът изглежда по този начин и показва как ще протече лечението, колко време ще бъде, дали има нужда от стрипинг (ще поясня след малко какво е това), как изглеждат зъбите в началото и как ще бъдат в края на лечението.

В моя случай лечението ще трае 8 месеца, 4 месеца ще нося шини на долна челюст и 8 месеца на горна. Ще имам нужда от лек стрипинг, само на едно място, за да се освободи пространство. 

Стрипинг – процедура, при която зъболекарят отнема тънък слой от емайла в допирните точки на определени зъби. По този начин се освобождава място, за да има възможност за правилното подреждане на зъбите при лечението с алайнери.

Оставям линк към видео от моя първи стрипинг.

Нещо страхотно, което предлагат Dentalign са мотивационните модели. На снимката можете да видите как изглеждат те, можеш да ги разгледаш до най-малкия детайл и всъщност виждаш как точно ще изглежда усмивката ти, след края на лечението, наистина страхотна възможност и перфектния начин да мотивираш човек, за да бъде постоянен в него. 

А сега ще отговоря на най-често задаваните от вас въпроси, ако имате други въпроси, на които не намирате отговор тук в статията, пишете ми, ще се радвам да ви отговоря.

Какво са алайнери?

Представляват комплект невидими, подвижни и естетични апарати – т.н. алайнери, направени от лека пластмаса, които носите върху зъбите си за определен период от време, обикновено няколко месеца.

Kъде се провеждат лечения с алайнери?

Всъщност можете да го проведете навсякъде в България, където има специалист, който е преминал обучителните куросове на Dentalign. Дори, ако вашият зъболекар научи от вас за алайнерите и има интерес от работа с тях, може да премине такова обучение. Можете да пишете във ФБ страницата или да позвъните на телефона на Dentalign, за да ви дадат информация за дентални клиники и зъболекари спрямо вашия град.

Колко време трае лечението?

Тук отговорът е един – строго индивидуално е. Но спрямо периода, в който се носят брекети е много по-кратък. Между 4 и 8 месеца средно е това, което аз знам. Отново казвам, че при мен периодът ще бъде 8 месеца (4 месеца ще нося шини на долна челюст и 8 месеца на горна).

По колко време на ден се носят?

Колкото е възможно повече. 16-18 часа се препоръчва, но колкото по-дълго ги носите, толкова по-добри ще са резултатите. Свалят се само при пиене на топли напитки, хранене и за почистване. Разбира се, ако имате среща или важен ангажимент, можете да ги свалите, ако ще ви бъде неудобно с тях.

Как се почистват?

Много лесно, по два пъти на ден, сутрин и вечер с четка за зъби и паста. А през деня стига да имам възможност, когато се наложи да ги сваля, ги изплаквам с вода.

Как се запазват постигнатите резултати?

Това е тема, за която ще мога да споделя повече след края на моето лечение. За момента знам, че има две опции ритейнъри, които се носят само вечер и постоянни, които се залепят за задната част на зъбите и не се махат. На този етап обмислям да си сложа постоянните, но ще видим.

Каква е цената на лечението с алайнери Dentalign?

И тук отговорът е, че цената се определя индивидуално спрямо състоянието на зъбите. Това, което мога да кажа аз и ако за някой би послужило за ориентир е цената на моето лечение – 3200 лв. В тази цена са включени всички шини, стрипинг (ако се налага), посещенията и ритейнъри, които се носят само вечер. Имайте предвид, че и цените могат да варират спрямо специалиста или клиниката, в която извършвате лечението. Така, че най-добре е да се консултирате.

Има ли болка?

И разбира се, по повод питанията дали има болка. Със сигурност и това много зависи от проблема, който имате, според мен. А пък и от прага на болка, която можете да понесете. Аз имах болка в края на първия ден и през целия втори ден, следващите 2-3 дни имах само 5-10 мин. след поставяне на шините. За момента съм износила първия сет от шини, които се сменят всяка седмица и са soft, medium, hard. Ще видим от тук нататък как ще се чувствам и ще споделям с вас.

Като за финал ще изброя някои от преимуществата на лечението с алайнери Dentalign, които аз самата усетих до момента.

шините са незабележими, което ме кара да се чувствам добре във всякакви ситуации

мога да ги свалям лесно и по всяко време

цената е достъпна, спрямо други фирми, които предлагат алайнери или лечение с брекети

мотивационни модели, които онагледяват как ще изглежда усмивката ми след алайнерите

българско производство са, което е страхотно, защото в България наистина се правят и много качествени неща

Надявам се всичко, което описах в статията и това, което споделям и ще споделям занапред да ви бъде полезно. Знам, колко трудно, болезнено, времеемко и финансово тежко може да бъде лечението на зъбите. Точно затова искам да отговоря на максимално много въпроси, които бихте имали и да ви мотивирам за това да предприете тази крачка, по-добре късно, отколкото никога, особено щом се късае да здравето ви и възможността да се усмихвате без притеснения.