От три – четири години уж започвам да тренирам сериозно, влизам във фитнес залата, в повечето случаи с инструктор и накрая всичко приключва с хиляди оправдания.

Но този път реших, че е време да се взема в ръце и да постигна най-доброто, на което съм способна.

А сега няколко съвета, които научих от моя инструктор, от много провалени опити и съвети, които опитвам да следвам от няколко седмици.

Какво трябва да знаем преди да започнем да тренираме?

  1. Отделете си време!

Може би звучи ясно и лесно, но не е. Всички живеем 21 век и отделянето на време е едно от най-сложните неща за всеки човек. Ако трябва да кажа коя е основната причина за провалите ми до този момент, то това е ВРЕМЕТО, или по-скоро липсата му. В момента, в който решите, че ще стартирате вашия тренировъчен режим, отделете и необходимото време за него. Направете го ваш навик и приоритет, не позволявайте други неща да го изместят или откраднат от неговото време. Влезте в google календар, или какъвто друг тул използвате, и преценете кои са дните, в които ще ходите на фитнес, и точните часове. И нека това бъде закон за вас!

  1. Поставете си цели и знайте как да ги постигнете.

Често отиваме във фитнеса и се оказва, че нямаме много идея какво точно ще правим там. Малко кардио, а колко точно е малко и кой уред да изберем? Ок, приключваме с кардиото и започва разходка из уредите и гледането им с недоумение. Започнете с измерване, вижте важни показатели като телесни мазнини, мускулна маса и вода. Изобщо не обръщайте внимание на теглото, други фактори определят вашата фигура. След което си дайте сметка къде сте в момента и къде искате да бъдете. Моят съвет е това да стане в присъствието на инструктор, който да направи измерванията и с който заедно да определите вашите цели и времето за постигането им.

  1.  Купете си подходящ спортен екип

Не го казвам само като жена, която иска да изглежда добре и във фитнеса. Важно е да изберете екип от качествена материя, това ще ви помогне при движенията и ще се чувствате комфортно при потене във фитнеса. Изберете модел, който ще ви кара да се чувствате добре в него. Ако не харесвате корема си, то не избирайте къс топ или пък ако смятате, че бедрата ви не са в най-добрата форма, то не залагайте на клинове в бяло и елементи, които разширяват. Маратонките пък са друг изключително важен елемент за комфорта при тренировка. Инвестирайте и в тях, за да се чувстват краката ви стабилни и да стъпвате леко. Екипът, с който тренирам, можете да намерите в Dresscodefit. Той определено отговаря на всичко изброено досега. Маратонките ми са най-удобното нещо на света – Nike Roshe One.

  1. Тренирайте и най-слабите си части

Например, при мен това са ръцете. Още на първото упражнение усещам силна болка и не мога да го довърша. Но това не значи да спра да тренирам ръцете си. Напротив, с тренировки и постоянство и тези части ще станат силни и стегнати.

  5.  Разнообразявайте тренировките си

Опитвайте всяка седмица или всеки месец нещо ново. Запишете се на йога, тапаут, спининг или плуване. Каквото и да тренирате ще ви омръзне и винаги е добре да имате план б, с който да разнообразите. Не позволявайте това да се превърне в рутина, която правите просто защото трябва.

  1. Изберете правилния фитнес

Това е изключително важно. Само си представете колко много време ще прекарвате там и ако мястото не отговаря на вашите желания и изисквания, то определено ще повлияе в отрицателна посока. Нещата, които са важни за мен, са: удобна локация, паркинг, просторни зали, много естествена светлина, качествени уреди, провеждане на различни спортни активности, отлично поддържани съблекални и спа част, в която можеш да се възстановиш след тренировка. Да, много неща са, но пък наистина трябва да се чувстваш добре там, където ще трябва да тренираш, и самото то място да те предразполага към това. Важно е и да не правиш компромис с нормалните нужди като това то да бъде лесно достъпно, за да не губиш часове в стигане до него, да чакаш за свободен душ или за пътека. Най-големият плюс е, ако намериш и фитнес със спа център, защото така съчетаваш две много важни неща – добрата тренировка с почивка и възстановяване след нея. Фитнесът, който избрах за себе си, е Pulse Fitness & SPA и така успях да удовлетворя всички мои желания.

Спазвайки всички изброени по-горе съвети , вече почти завърших първия ми месец. Чувствам, че имам напредък, но очаквах повече от себе си. И веднага мога да ви кажа откъде идва недоволството…все още не мога да овладея първото и наистина най-важно правило – времето! Още дисциплина ми е нужна, но няма да се откажа, докато не видя финалния резултат.