Продължавам с втората част на блог поста посветен на темата за ремонта на нашата кухня. Тук е мястото да благодаря на всички за интереса към новата тема в блога и към предходната статия, всички съобщения и коментари ме зарадвах изключително много!

Кухненските шкафове

Започвам тази статия както започнах и миналата, а именно със самите кухненски шкафове. Ще ви разходя из някои от тях, така ще видите какви разделения имат някои, как други всъщност крият чекмеджета зад вратите, а един от тях е с механизъм, които оптимизира мястото в шкафа. 

На първо място искам да отбележа, че размерът на стаята ни даде възможност всички шкафове да бъдат доста дълбоки около 60 см., а по-малките около 30 см. Както и високи, така че всички малки уреди, купи или бутилки влизат чудесно.

Първият шкаф е и най-висок и най-голям, както е и моя голяма мечта. Той е разделен на 5 чекмеджета, всичките, както и вратата са с плавно затваряне. Изключително доволна съм от шкафа и разделението, което направихме. В него реших да държа всички хранителни продукти, за да бъде удобно, а не да ги разпръсна из цялата кухня и така всяко чекмедже събира различен тип храни, за да е още по-лесно в процеса на готвене. В бъдеще ще се радвам да направя отделен блог пост, в който да разкажа какво се помещава в чекмеджетата и как точно ги разделих. Дотогава ще съм и напълно готова с тази част, тъй като бих искала да финализирам всичко по подредбата им.

В моя YouTube канал можете да видите и видео тур от кухнята, както и да разберете как съм я организирала:

 

Първоначалната идея беше и горната част на този шкаф и тази да бъдат едно цяло, но установихме, че горната част ще бъде много трудна за използване по този начин и затова го разделихме две. Сега в този шкаф държа основно нещата за печива и сладкиши.

В другия сходен на този шкаф държим почти всички малки електроуреди. Отново целта ми беше до тях да има лесен достъп и също така да бъдат събрани на едно място, както и да бъдат в близост до плота и контактите. Тук е удачно и да спомена за скритите контакти, които са страхотно решение, което прави целия плот използваем и в същото време са много деликатен и красив начин да бъдат скрити. Отварянето на кутията става с лек натиск отгоре.

В края на кухнята имаме обикновени контакти, тъй като тази част на плота не се използва толкова често за гответе, а кафемашината ни стои винаги включена и скрит контакт тук не би бил от полза.

Тъй като имаме ъглови шкафове, които винаги “губят” много място, горният остана с тази си функция хаха и в него държа неща, които не използвам толкова често. Но долният го оптимизирахме като сложихме този въртящ се механизъм, който е много практичен и добре усвоява това място. В него за момента съм сложила тигани, тенждера и тава. Другото удобство е, че шкафът се намира точно до котлоните и в процеса на готвене е голям плюс.

Останалите шкафове са със стандартно разделение и няма нещо по-специално, което да покажа при тях. Пишете ми, ако би ви било интересно да направя пост посветен на подреждането в кухнята и съдържанието на всеки шкаф и чекмедже. Повече за самата стая и шкафовете пък ще научите в първата част на статията.

Още нещо, което смятам, че е интересно и поне е детайл, за който и двамата с Дани помислихме още в началото е домакинската хартия и нейното пребиваване в кухнята. Искахме да не се разхожда из плотовете постоянно, както и да не се набива на очи, тъй като идеята ни беше за изчистен и минималистичен дизайн. И така един ден ровейки се в Pinterest попаднах на тази идея да бъде скрита в шкафа и да се подава само един лист от нея, а когато пък искам изобщо да не се вижда просто този лист да не бъде издърпан. Тъй като имахме място и в шкафа успяхме да реализираме тази идея и сега дори съм поставила едно доста голямо руло хартия, за да не се налага да сменяме често. Определено едно практично и удобно решение.

Елементът със стелажа за вино (ако така мога да го нарека) е също нещо, което сметнахме, че би изглеждало добре и би внесло интересен акцент в кухнята. Аз съм от хората, които пият по една чаша вино на месец, но пък много държах да бъде част от дизайна на кухнята ни и смятам, че се получи добре. Май тук е моментът да вмъкна един апел към всички наши приятели да се включат в попълването на липсите хаха.

Осветлението

Мисля, че последната тема от кухнята е тази за осветлението. Много дълго обмисляна тема от нас. Накрая решихме, че искаме не много силна светлина, но да бъде насочена и предвид големината на кухнята трябваше да вземем 8 спота, които да разположим така, че да осветяват основно частта с шкафовете, но отчасти и трапезарята. Искахме да бъдат черни, за да се открояват повече, но уви тези, които купихме от Икеа, поне в България нямаха от черния цвят, а нямахме много време за търсене, сега обаче смятам, че стоят много добре. Другата част от осветлението е лед лентата, която имаме над плота, при нея по-специалното е нещо, което ние си добавихме, не е нещо задължително, за да работи лентата.  Дори в момента не използваме толкова често, колкото си мислехме, става дума за този бутон за вклчюване и изклюване, които всъщност е преносим и можем да изключваме ленатата отвсякъде. По-скоро функцията му поне при нас е повече от дизайн гледна точка, за да не поставяме обикновен ключ. Със сигурност за смарт осветлението ще си говорим пак в постовете за другите стаи, където определено има разлика.

Трапезарята

Съвсем накратко ще опиша и някои от нещата в трапезарята. В тази част на стаята имаме още елементи, които бихме добавили, всичките са по-скоро късаещи стайлинг частта и декорацията на стаята. Но все пак ще дам и малко информация за нея, ако пък изпусна нещо, моля да ми пишете с удоволсвтие ще ви отговоря.

Първото ни решение беше в тази стая да не бъдем с пердета, тъй като е помещение, в което се готви и те ще поемат миризми, лесно ще се цапат и в същото време щяха да заемат от мястото на шкафовете и частта с рафта за вино и естетически нямаше да стои добре. Затова се спряхме този тип щори, мисля, че се наричат ден и нощ, страшно са практични, отиват на цялостния стил на стаята и дори наполовина вдигнати разкриват страхотната ни гледка. Същата щора избрахме и за остъклената ни врата към терасата. До вратата пък поставихме количката ни за алкохол, на която стоят бутилки и чаши за твърд алкохол. Нея я купихме от Икеа и то на наистина страхотна цена. Линк към нея оставям тук. Готиното при нея е, че е на колелца и лесно може да се мести и особено за пролетните и летните дни лесно ще се придвижва към терасата ни.

Изключително много запитвания получихме за столчетата и масата. Истината е, че това са две неща, които определено изискват средства, хубавите столове (красиви и удобни е моята дефиниция за хубави) са доста скъпи, поне спрямо нашите очаквания. Случайно попаднах на тези столчета от Jysk, които в този момент бяха доста намалени, защото нормалната им цена също не е ниска, а бяха сходни на редица други, които бях гледала и започваха от 250 лв. нагоре. Поне за момента сме доволни от тях и спокойно бих ги препоръчала, щастлива съм и че така добре си паснаха с масата, която беше последната и най-трудна за откриване мебел в тази стая. Голямото ни желание беше тя да бъде от естетствено дърво с метални черни крака, потърсих от няколко места оферти за такъв тип маса и няма да крия, че цените започваха от 2500 лв. Сходни намирах из други магазини като Jysk, но не бяха на добро качество, не бяха от естествен материал или просто размерът не беше нашият. Точно затова мога да ви споделя някои от фирмите, които намерих за такъв тип маси, но аз самата нямам наблюдения върху работата им. Тази маса е подарък от моя баща, той я направи и дървото, което използва е дъб.

Полилеят над масата е случайно попадение, което обаче се вписа много добре с цялостния интериор, за крушки към него си избрахме малко по-нестандартни, за да добавят повече уникалност, светлината от тях също е по-слаба и приглушена, но в комбинация с останалото осветление стаята стана добре осветена, поне за нашите предпочитания.

Надявам се, че тази статия също ви е била полезна! Също така ще се радвам, ако има други теми или конкретни неща от кухнята или другите стаи, за които бихте искали да научите повече. Някои от темите за кухнята, за които ще споделя в бъдеще са подреждането на шкафовете и тяхното съдържание, малките електроуреди, които имам и използвам и идеи и съвети за декорация на маса.

Тук оставям линк към първата част на тази статия.