Истината е, че както много други неща и изграждането на по-здравословен и балансиран начин на живот изисква промени, постоянство, мотивация и изграждане на редица навици. Винаги можем да започнем стъпка по стъпка и така малко по малко да променим целия си начин на живот, тъй като резките и бързи промени не водят до трайни резултати.

Точно затова днес реших да споделя с вас няколко съвети и навици, които е добре да следвате, за да започнете изграждането на един здравословен и балансиран начин на живот.

Освен тази статия, в това Youtube видео споделям 10 съвета как да започнете да се храните здравословно.

1. Спете достатъчно.

Липсата на достатъчно количество сън, както и неговото качество са фактори, които могат да нарушат много аспекти от живота ви. Точно затова трябва да установите колко часа сън ви карат да се чувстваме отпочинали, достатъчно свежи и презаредени. Няколко съвета, които е добре да спазвате са: 

  • лягайте си около 22 часа  
  • ставайте веднага щом алармата ви позвъни, не снузвайте и не си доспивайте още 5 минути
  • трябва да имате поне 2 часа преди сън, в които да не консумирате храна, така че вечеряйте, колкото е възможно по-рано
  • приемайте магнезий вечер, за да подобрите съня си
  • опитайте се около 30 мин или час преди лягане да не гледате в монитори или телефони, а просто четете книга, слушайте музика или медитирайте

2. Пийте вода.

Пиенето на достатъчно вода може да има многобройни ползи. Изненадващо, може да увеличи броя на калориите, които изгаряте. Проучвания дори отбелязват, че може да подобри метаболизма ви 25–30%, което е около 96 допълнителни изгорени калории, ако пиете 2 литра вода на ден.

Точно затова винаги имайте чаша вода или бутилка около себе си, на масата, на бюрото, в чантата, в колата и фитнеса. Така ще се сещате много по-често да пиете вода. Бутилката за многократна употреба, която аз използвам е от Myprotein. Пиенето на вода може да подобри състоянието на кожата, косата ви, както и на цялото ви тяло.

3.Намалете приема на захар.

За жалост в днешно време можете да откриете захар в редица храни, за които най-малко подозирате, че може да съдържат захар. Прекалената консумация на захар, дори може да ви пристрасти към нея. Така вредите на здравето си и на външния си вид. Малки стъпки, които биха помогнали, за да намалите или да се откажете от захарта са:

  • когато искате да си хапнете нещо сладко да си го приготвяме вкъщи, така ще можем да контролирате количеството и типа захар, които консумирате
  • да избирате алтернативи на бялата захар като мед, кокосова захар, фурми, стевия, кленов сироп
  • винаги проверявайте етикетите, когато купувате пакетирани храни

4. Не минавайте на диета.

Диетите са неефективни и рядко работят добре в дългосрочен план. Всъщност диетата е една от най-големите предпоставки за увеличаване на теглото. Вместо диета, опитайте просто да изградите по-здравословен начин на живот. Съсредоточете се върху грижата за тялото си, вместо да го лишавате. Както казах в началото малките стъпки водят до големите промени, навиците свързани със здравословното хранене ще ви дадат това тяло и най-вече здраве, което лишенията и диетите никога не биха.

5.Направете малко кардио.

Правенето на аеробни упражнения, наричани още кардио, е едно от най-добрите неща, които можете да направите за психическото и физическото си здраве. Кардио упражненията са особено ефективни за намаляване на мазнините в корема, вредния тип мазнини, който се натрупва около вашите органи. Намаляването на мазнини ще доведе до големи подобрения в метаболизма.

6.Уверете се, че консумирате достатъчно протеин.

Яденето на достатъчно протеини е жизненоважно за оптималното здраве. Нещо повече, това хранително вещество е особено важно за загуба на тегло. Високият прием на протеини може значително да засили метаболизма, като същевременно ви кара да се чувствате достатъчно сити. Храни богати на протеин са грах, тиквени семки, чия, свинско месо и пилешко месо, боб, леща и други.

Освен чрез храната, можете да си набавяте и протеин чрез добавки, особено ако тренирате. Тук искам да отбележа, че тряба внимателно да подбирате откъде купувате протеина си, за да избирате винаги най-доброто качество. Aз се доверявам на Impact Whey Protein oт Myprotein, който можете да закупите с отстъпка като използвате моя код IOANNAMP.

7.Яжте ядки.

Въпреки че са с високо съдържание на мазнини, ядките са невероятно питателни и здравословни. Те са заредени с магнезий, витамин Е, фибри и различни други хранителни вещества. Ядковите масла също са страхотен начин да си набавите полезни мазнини, както и са чудесни за добавяне в различни десерти. Аз използвам ядковите масла от Myprotein, които можете да закупите с код IOANNAMP.

8. Откажете се от преработената храна. 

Преработената храна не е добра, защото по-голямата част от хранителната стойност се губи при създаването ѝ и добавените консерванти са вредни за здравето ни. Много преработени храни съдържат голямо количество сол, което води до по-високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Като цяло, колкото повече съставки има една храна на етикета, толкова по-обработена е. Опитайте да консумирате по-малко преработена храна като печени картофи вместо чипс, пресни плодове вместо консервирани плодове и пълнозърнести храни вместо бял хляб.

9. Погрижете се за здравето на червата си с пробиотици и фибри.

Бактериите в червата ни, наречени общо микробиота на червата, са изключително важни за цялостното здраве. Прекъсването на бактериите в червата е свързано с някои от най-сериозните хронични заболявания в света, включително затлъстяването.

Добрите начини за подобряване на здравето на червата включват консумация на пробиотични храни като кисело мляко и кисело зеле, прием на пробиотични добавки и консумация на много фибри. По-специално, фибрите функционират като гориво за чревните ви бактерии.

10.Планирайте.

Едно от най-важните неща, за да реализирате нови навици и цели е да следите за тяхното изпълнение. Точно затова планирайте седмицата си и дори целия месец като организирате и отбелязвате важните неща. Правете си списък за пазар, за да имате на разположение качествена храна, с която да готвите и да консумирате. Можете да свалите безплатно моя списък за пазаруване на хранителни продукти тук. Отбелязвайте изпитата вода през деня, планирайте времето за фитнес или разходка. Най-лесно би ви било като използвате планер, в който лесно ще разпределите задачките и ще отбелязвате постигнатото. Аз самата използвам планера на Bee.Organized.

11. Живейте живот с цел. 

Сините зони са региони на света, където хората живеят най-дълго и здравословно. Има девет общи характеристики на тези региони и една от най-важните характеристики е да имаш цел. Живеете ли смислен живот? Винаги имайте цел, нещо, което дава смисъл на вашето утро, на целия ви ден и на живота ви. Оставям линк към една невероятна книга, която препоръчвам да прочетете – Ikigai: The Japanese secret to a long and happy life

12. Приемайте витамини (съобразете ги с вашия личен лекар).

Дори когато се храним здравословно, ще има моменти, в които ни липсват определени витамини / минерали поради много и различни причини. Научете повече за приема на витамини и как благоприятстват здравето ни в предходна статия посветена на темата – линк към нея.

13. Не преяждайте. 

Много от нас разчитат на външни сигнали, за да кажат кога са сити, например дали всички са приключили с яденето или дали чинията ни е празна. Те са без значение: трябва да погледнете вътрешните сигнали, например дали стомахът ви се чувства пълен. Не яжте само защото има храна в чинията. Спрете, когато се чувствате около 3/4 сити – ако ядете, докато не сте напълно сити ще се чувствате издути.

14. Стойте далеч от негативни мисли и хора.

Не се нуждаете от негативност. Не дръжте тези мисли затворени в себе си – не е здравословно. Същото важи и за хората в живота ви, обградете се само с хора, които излъчват позитивизъм и добро настроение. 

15. Обичайте себе си.

Самолюбието е решаваща част от здравословния живот. Когато имате отрицателна представа за себе си, тя естествено се отразява на умствената ви перспектива и здраве. Колко обичаш себе си в скала 1-10? Защо? Какво още мога да направя, за да обичам себе си повече?

Оставих номер 15 за финал, тъй като наистина искам да отговорите и да се замислите над тези няколко въпроса. Любовта към нас самите е ключът към всичко хубаво в живота, както и към по-здравословния живот. Когато си дадем сметка колко важно е да обичаме себе си, тогава ще осъзнаем колко вредни са всъщност редица навици, които изграждат ежедневието ни и работят срещу нас. Дадем ли си сметка за това, ще се стремим само към нещата, които ни правят по-здрави, щастливи и ни карат да се обичаме повече.

Ще се радвам, ако този блог пост ви е бил полезен и сте научили нещо или пък сте се вдъхновили за нови навици и по-хубав живот!