Слънчевите и по-топли дни вече са факт, а заедно с това започваме да ме прекарваме все повече време навън. И точно тук идва и голяма роля на терасата като част от дома. Едно прекрасно местенце, на което можем да се радваме на природата, слънчевите лъчи и свежия въздух с любима напитка в ръка, да четем книга и какво ли още не. Миналото лято дойде време да ремонтираме основно нашата тераса, тъй като наистина имаше нужда. 

Идеята за терасата ни беше на първо място да я запазим по-просторна и да не поставяме прекалено много мебели, растения или друга декорация.

Ако сте видели постовете/видеото за кухнята ни, със сигурност сте забелязали, че харесваме по-изчистени, семпли интериорни решения. Това бе целта и при изграждането на нашата тераса, имахме късметът да започнем терасата от нулата, което ни даде поле за изява и промени.

Тъй като разполагаме и с двор не сметнахме, че трябва да използваме терасата за големи събирания и разполагане на мека мебел и барбекю, това ще бъде следващия ни проект свързан с нашия дом.

Започнахме още от стените, тавана и пода, защото и стените и пода имаха нужда от измазване, за да се изравнят, както и от латекс, за да имат красив и свеж вид. 

Под

Отделно от това върху подът, който беше изцяло от цимент без допълнителна обработка поставихме подова настилка за външна употреба от Ikea в тъмно сив към черен цвят. Настилката се поставя лесно, самите плочи се закопчават една в друга. Трудността идва в това, ако терасата, както при нас има ъгли, ограда или колони, тъй като около тях трябва да се очертае много внимателно самата плочка и да се изреже прецизно. Инструментите, които ни бяха необходими за целта са зеге за изрязване на големите парчета и макетно ножче за обиране на по-финните частти. За размера на нашата тераса ни отне почти един ден нареждането на пода. Много често ме питате как се почиства този тип под и дали е лесно. Отговорът ми е, че поне при нас става лесно, това, което използвам е по-мощна прахосмукачка за събиране на боклуци (листа и т.н) и прах, и един моп, с който измивам след това пода. 

Ограда и комарници

Оградата е направена от метал и боядисана с боя в черен мат, която е предназначена за външна употреба и е 3 в 1, което предполага, че няма нужда от предварително грундиране. 

Следващата част са комарниците, които поставихме на двете врати, които имаме, към дневната и кухнята. Те се наричат комарник плисе и се събират в единия край, страшно удобни, много практични и в случая, не пречат на гледката, която двойните врати разкриват. Точно затова избрахме такъв тип комарник за вратите в дневната и толкова ни хареса, че в момента очакваме същия, но много по-малък и за вратата в кунята.

Мебели, растения и осветление

Мебелите на терасата са масичка, две столчета (+възглавничките), цветарник като всички са от Jysk. Столчетата са много удобни и са страхотни като дизайн. Добавих им е тези мекички възглавници за допълнителен комфорт. Столчетата бяха любов от пръв поглед и ги купихме още преди около 3 години и сега паснаха страхотно на концепцията за терасата.

Цветарникът е нещо, което закупихме наскоро и е идеален за трите саксии, които имаме на терасата, поне за момента.

По-голямото растение – юка, закупихме от Ikea, тъй като исках в някой от ъглите да имаме високо цвете подобно на палма за малко по-екозотично усещане и зеленина. 

Осветлението също е от Ikea, матови черни лампи, които светят и надолу, и нагоре в мека, топла светлина, към тях сложихме девиаторни ключове, за да могат да се включват и изключват, както от хола, така и от кухнята. 

В моят Youtube канал ще намерите и видеото, в което също разказвам за терасата и показвам много кадри от нея:

Надявам се, да съм била полезна с този пост посветен на нашата тераса и да съм ви вдъхновила и вие да създадете именно такова местенце, на което да се радвам през всички слънчеви дни. Ако имате въпроси, на които не съм отговори тук или във видеото, то се колебайте да ми пишете.