Колкото повече забързано и ангажирано става ежедневието ни, толкова по-малко време ни остава за нас самите. Време, в което да си починем, да се презаредим или да  се усъвършенстваме. Това, което открих като подход за себе си, е да се насоча към сутрешните часове, за да си отделя това време за мен.

И точно затова реших да ви споделя към какви нови навици се опитвам да привикна и към кои просто се опитвам да се завърна.

1. Поставих си цел за ранно ставане, като идеалното време би било 5 часа, но за да стигна до него, трябва стъпка по стъпка да започна с по-ранните часове. Преди ставах около 8:00/8:30 часа, но в последно време се опитвам всеки ден, без значение дали е уикенд или не, да ставам около 7:00 часа. Искам първо да свикна с този час на ставане и след това ще започна да ставам и все по-рано. Това, с което обаче не успявам да се справя, е лягането, тъй като все още лягам късно и това много ми пречи, и то не толкова сутрин, колкото в следобедните часове, когато явно енергията ми вече привършва. Не мога да кажа, че е лесно, изобщо не ми е, но само така ще имам тези мои часове преди денят да връхлети.

2. Още нещо ново за мен, което върви в комплект с ранното ставане, е времето без телефон или без социални мрежи/мейл/сайтове. Ами, искам да ви споделя, че това е страхотно, действа ми супер добре. Това, което правя, е да не докосвам телефона от нощното шкафче щом стана от леглото и да си го оставя там поне 2 часа. Т.е. ставам в 7:00 часа и хващам телефона към 9:00 часа. Най-интересното е, че в това време телефонът изобщо не ми липсва.

3. Важна част за събуждането, активността ми през целия ден и доброто настроение, е спортът. Опитвам се да тренирам всеки ден. Признавам си, че не ми се получава винаги и ми е доста трудно отново да се завърна към упражненията/йогата/пилатеса. Обаче се опитвам, казвам си, че 10 минути дори са повече от нула. Намерила съм си йога упражнения за болки в кръста, тъй като стоенето пред компютъра има и този “страхотен” ефект. А за всички други упражнения използвам видеата на Памела Рийф.

4. Какво друго ми помага да се чувствам добре, красива и някак по-готова за спорт!? Облеклото! Като всяка една жена се чувствам по-добре, когато си облека нещо удобно, красиво и стилно. Да, неслучайно използвам думата стилно за спортно облекло, защото вземайки предвид цялото време прекарано вкъщи през последните две години, домашното и спортно облекло за мен вече трябва и да е такова, за да се чувствам красива и добре облечена и вкъщи. Тук няма да ви изненадам и като кажа, че за това облекло се доверявам изцяло на Myprotein. 

5. От скоро си имаме две много сладки малки котета. И, да ви кажа, те наистина ми помогат да се справя със стреса. Играта с тях рано сутрин направо ми действа като енергиен бустер и заедно с това повдига много настроението ми. 

6. Приемът на витамини е страшно важен и е навик, който ей така просто оставих на заден план. И точно затова сега правя всичко възможно да взимам всички необходими витамини, както и пробиотик.

7. Малка/кратка разкрасителна процедура, нека така най-общо да го кажа. Нещо, което не успявам все още да прилагам всеки ден, но пък ми се иска да бъде колкото се може по-често. Давам ви примери: 15 минути, в които да си направя маска на лицето или пък под душа да се поглезя с хубав скраб. 

8. Слушам или чета нещо позитивно, интересно, полезно, мотивиращо – това е един навик, който виждам как с всеки ден малко по малко ми повлиява върху начина на мислене и нагласата за деня. Най-често слушам книга в Storytel, слушам Youtube видео от Ted Talk или подобно, или пък слушам подкаст. 

9. Закусвам вкусна и здравословна закуска, като вианги се опитвам да я разнообразявам дори само с малки неща. Ако си хапвам гранола, то добавям различни плодове към нея или пък избирам между ядкови масла или пък мед. Ядковите масла на Myprotein просто са must, можете да си ги добавите към смути, гранола, овесена каша или да си намажете на филийка. Друга закуска, която обожавам, е протеиново смути. Използвам веган протеина от Myprotein. Има страхотни вкусове и можете да си разнообразявате смутито дори само с тях. Аз обаче си експериментирам и с други съставки.

10. Когато правя всички тези неща вкъщи, винаги се опитвам още от вечерта да съм подредила и почистила, за да се събудя в уютен дом, където да се насладя на тези така специални часове. Ако случайно не съм успяла, отделям малко време сутрин преди да започна с рутината ми.

Надявам се, че тези идеи и навици, които ви споделих, ще бъдат полезни и за вас. Тъй като вярвам, че сутринта задава тона на целия ни ден, затова трябва да инвестираме в нея и да приоритизираме себе си.

За поръчки от сайта на Myprotein използвайте моя код IOANNAMP + този линк.