От началото на 2023 година реших да предприема няколко промени по отношение на здравето ми и повечето от тях са свързани с нещата, които консумирам. Със сигурност ще ви споделя повече по тази тема и ще направя още статии, в които да разкажа какви са, защо и как ми се отразяват тези неща. Днес реших да ви запозная с една от първите промени, които направих и съм изключително щастлива, че го направих.

Реших да спра кафето и да го заменя с матча.
Откакто споделих това в моите социални мрежи, много от вас ми писаха с различни въпроси и определено имаше какво да си кажем по темата. Точно затова прецених, че е добре да направя един блог пост, в който да ви споделя моето мнение, повече информация за матчата и как я приготвям.

Какво е матча?

Полезна информацията свързана с ползите и какво е матча, намерих в matcha.bg, страхотен сайт, от който аз самата научих доста неща, когато точно реших да пия матча.

Матчата е японски фино смлян зелен чай, с вековна история, който произхожда от вечно зеленото растение Camellia Sinensis.
За разлика от обикновения зелен чай, матча се произвежда чрез засенчване на растението за период около 20 дни преди беритбата, като по този начин в листата на чаения храст се натрупват големи количества хлорофил и полезни за човешкия организъм хранителни вещества. При консумацията на чай матча ние поглъщаме чаените стрити листа, които съдържат много по-висока концентрация на катехини, хлорофил и л-теанин, докато при нормалния зелен чай получаваме едва до 20% от полезните елементи, изпивайки отварата.

Ползи от матчата

Сега е време да споделя и няколко от ползите му:

  • Повишава издръжливостта и тонуса на тялото и ума, спомагайки за по-дълга физическа активност и умствена концентрация.
  • Укрепва имунната система.
  • Консумацията му допринася за ускоряване на метаболизма.
  • Служи като средство за успокояване, борба срещу стреса, подобрява качеството на съня.
  • Подобрява състоянието на кожата.

Съхранение на матча

Най-добре е да съхраняваме матчата на стайна температура, без влага, далеч от пряка слънчева светлина и на място без други миризми. Също така да я оставим в оригиналната ѝ опаковка.
Казвам това, защото през миналата година имах неуспешен опит за съхранение на матча се поинтересувах и сега вече знам как да го правя. Накратко я бях оставила на плота в кухнята в стъклен буркан.
Добре е до три-четири седмици да се използва. След това просто качествата ѝ започват да намаляват. Затова, ако сега започвате да консумирате матча започнете с малко количество, и след като знаете колко ще ви бъде необходимо, си купете правилното количество. Матчата не е евтин продукт и е добре да не я изхвърляте безмислено.

Да сравним кафето и матчата

Сега тук изобщо не искам да звуча като противник на кафето и да казвам, че хората, които го пият правят грешка. Всеки сам избира какво да консумира и как това се отразява на здравето и организма му.
Първо ще споделя как ми се отразяваше кафето особено през полседни 4-6 месеца. Забелязах, че кафето не ми действа добре. Особено в случаите, когато го пиех на гладно, буквално ми ставаше зле. След него трябваше да хапна нещо, не ми действаше добре на стомаха, след него се чувствах по-събудена и енергична, но за кратко, след това все едно не бях пила и следобяд исках поне още едно кафе, но много рядко си го позволявах, защото пък сънят ми тогава страдаше.
Една от причините за акне и лоша кожа, всъщност може да бъде кафето. Не мога да отдам този проблем само на него, но съм сигурна, че допринасяше за това.

Матчата направи сутрините ми и понякога следобедите по-хубави. Тук вече е и до лични предпочитания, но и вкусът на матчата повече ми харесва от този на кафето.
Чувствам се в пъти по-добре, енергична през целия ден, допринесе за по-добрия ми сън, подобри метаболизма ми, също така видимо подобри и кожата ми. Определено има успокояващо, анти стрес действие. След нея не усещам непреодолим глад.

Тази графика пък много съмаризирано съпоставя двете напитки.

Разбира се, в matcha.bg имат хубава статия по темата и направо ви оставям линк към нея.

Какво ни трябва, за да си приготивм матча

Много от въпросите и коментарите, които получих от вас са, че когато я приготвяте няма хубав вкус и не се разбива добре. Да, толкова ми е познато, докато я разбивах с малко миксерче за фрапе и аз бях на същото мнение и всъщност почти се бях отказала да я пия.
Докато не реших да си купя часен, бамбукова бъркалка, която виждате на снимките, въпреки, че смятах че е само нещо модерно, без смисъл. Огромна грешка, най-добрата ми покупка! Разликата е огромна, това е задължителната покупка, ако искате да пиете хубава матча.

Другите необходими неща са:

Купичка, има и специални купички за матча, наречени чаван. Да си призная аз още не съм си взела и използвам обикновена купичка. Тъй като не бях сигурна дали ще я пия и как ще се случи всичко, но сега само разглеждам чавани и щом някой ми хареса ще си купя.

Чашаку, специална бамбукова лъжичка за матча. Аз си купих такава и я използвам от самото начало, според мен ме улеснява в отмерването на едно и също количество.

Останалите неща са топла вода, качествена матча, мляко (можете и чиста да я пиете), подсладител (мед или кленов сироп).

И на последно място е фротър, но със сигурност не е задължително, ако пък решите да я пиете без мляко, абсолютно няма да ви е необходимо. Аз го използвам за затопляне на млякото и когато искам и допълнително пяна към матча латето ми.

Как да приготвим матча

В кана затоплям вода, като количество на половина на купичката, която използвам, изсипвам в нея водата, добавям една лъжичка матча разбивам добре с часена за няколко секунди (40-50), изливам в чаша.
През това време съм затоплила и млякото на фротър. Млякото, което използвам е овесено, грахово или комбинация от овесено и соево. И трите млека купувам от DM. Понякога използвам и овесено от Lidl.
След това добавям млякото в чашата и добавям съвсем малко кленов сироп, разбърквам и съм готова. Може да ви звучи дълго и сложно, но след няколко пъти вече е лесно и бързо.

Как да изберем матча

И последно по темата, но не по-важност. Няма какво да се лъжем, качествената матча е и по-скъпата матча. Абсолютно го казвам от личен опит, тъй като опитах и по-бюджетен вариант, който не ми допадна. В тази графика най-лесно и ясно е показано какво трябва да търсите и коя матча е подходяща за пиене и коя се използва в кулинарията. Тук е моментът само да вмъкна, че нямам търпение да започна да експериментирам и в кунхята с нея. До момента имам само един десерт с матча, който се получи страхотно и много вкусно, ето я рецептата.

Съветът ми е много внимателно да подбирате матчата, която консумирате. Най-лесно можете да прецените по нейния цвят трябва да бъде силен, наситено зелен и при разбиване да не се образува много пяна и балончета. Ето и още няколко неща, за които можете да следите при иизбора си на матча.

Аз за момента съм купувала моята матча от Zoya. Тази, която смятам да ползвам за кулинарни шедьоври е от първата снимка и е с този по-блед цвят и тревист вкус. Другата е тази, която използвам за пиене.

Като заключение искам само да кажа, че не е грешно да се експериментира и това, че да кажем всички пият кафе, да те кара и теб да правиш същото, както беше при мен, така започнах. Също така има и голяма разлика как се приготвя и какво е кафето за неговите качества и вкус. Споделям, че Дани, моят съпруг също промени навиците си за пиене на кафе, в момента пие прясно смляно кафе, правилно подбрано, което купува от Kolichka Bar и си го прави с кана Chemex. Опитвала съм го и е едно от малкото кафетa, които мога да пия и без мляко, мек и приятен вкус.

Никога не е късно да промените навиците си и да помислите повече за здравето, нуждите и желанията си.

Ще се радвам да споделите и вие мнение по темата или ако има въпроси съм винаги на среща.